Judit
2 °C
7 °C

Az iráni atomról egyezkednek Almatiban

2013.04.05. 10:50 Módosítva: 2013-04-05 10:50:58
Pénteken ismét asztalhoz ült Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína) és Németországból álló hatok csoportja, hogy megegyezzenek a közel-keleti ország atomprogramjáról.

A tárgyalások, ugyanúgy, mint öt hete, egy kazah nagyvárosban, Almatiban zajlanak. A korábbi követelésekkel szemben, Iránnak nem kellene teljesen leállítania az urán 20 százalékosra történő dúsítását, elegendő lenne felfüggesztenie azt. Cserébe a nagyhatalmak enyhítenék az ország aranykereskedelmére és olajiparára kirótt szankcióikat, írja a Huffington Post.

A legtöbb atomerőmű mindössze négy százalékos tisztaságú urániumot igényel, és bár a nukleáris fegyverek előállításához is legalább kilencven százalékos tisztaságra lenne szükség, Irán atomprogramja régóta aggasztja a nagyhatalmakat, akik évek óta szeretnék átlátni az ország urándúsító tevékenységét, ezzel visszaigazolást kapva, hogy Irán atomprogramja valóban békés.

Izrael szerint a Mahmud Ahmadinezsád vezette ország hamarosan rendelkezni fog a kellő mennyiségű és minőségű urániummal, ami már elegendő egy atombombához, ezért mindent megtesznek ennek megelőzésért. Az Egyesült Államok nem nevezte meg, pontosan hol a határ, de egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Iránt nem fognak tolerálni. Barack Obama többször hangoztatta, mindenre képesek, már a fegyverkezés lehetőségének megszüntetése érdekében is.

Bármilyen, a közel-keleti ország elleni támadás esetén azonnal heves válaszreakcióra lehetne számítani Irántól és keleti szövetségeseitől, Szíriától, Libanontól és Palesztinától, ami már egy jóval nagyobb konfliktussal fenyegetne – nagy a tét a tárgyalóasztal mindkét oldalán pénteken és szombaton Almatiban.

A hatok csoportja reméli, hogy legalább járulékos sikereket el tudnak érni az évek óta húzódó vitában. A februári tárgyalások végeredményeképpen Irán hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni egy újabb megegyezési javaslat kapcsán. A tárgyalások nyolc hónapos szünetét nukleáris fejlesztéseinek bővítésére felhasználó teheráni vezetés fordulópontnak nevezte az öt héttel ezelőtti legutóbbi találkozót, míg a nagyhatalmak annak hasznosságáról beszéltek, és remélik, hogy Teherán komolyan fontolóra veszi javaslatukat. Ennek ellenére a két oldal még mindig távol áll egymástól és álláspontjaik is nagyban különböznek.

A további tárgyalásokról való megegyezés is részsikert jelentene, de a nagyhatalmak konkrét és lényegre törő választ várnak februári javaslataikra – mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?