Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A libanoni parlament jóváhagyta az államfő jelöltjét a kormányfői posztra

2013.04.06. 18:11

A libanoni parlament nagy többséggel jóváhagyta szombaton az államfő jelöltjét a kormányfői posztra, aki ígéretet tett arra, hogy megalakítandó kormányával csökkenti a társadalom felekezeti megosztottságát, az ebből fakadó rossz közbiztonságot, és megakadályozza, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a kis arab országra.

Michel Szulejman államfő több napig tartó konzultációk után Tammam Szalám élvonalbeli politikust jelölte miniszterelnöknek. Nadzsíb Mikáti előző kormányfő két évi hivatal után március 22-én mondott le, mert megelégelte a kormányon belül folyó politikai harcot. Ha Szalám képes lesz kormányt alakítani – olyan kormányt, amelyet elfogadnak az egymással élesen szemben álló politikai erők –, akkor a legelső feladata az lesz, hogy előkészítse a júniusra kiírt, de valószínűleg csak később megtartható parlamenti választásokat.

Szalám első nyilatkozatában azt ígérte: gyors megállapodást akar a különböző erők között a választási törvényről, hogy az alapján minden állampolgár és minden felekezet igazságos képviselethez jusson a voksolás után.

A 68 éves Szalám neves szunnita politikusdinasztia sarja. Közel áll a szunnita és keresztény pártok alkotta Március 14. koalícióhoz, amelyet a nyugati országok és Szaúd-Arábia támogatnak, de elfogadható volt a Március 8. blokknak is, amelyet az Irán-barát, síita Hezbollah mozgalom, más síita pártok és egyes keresztény pártok alkotnak. Arra a találgatásra reagálva, hogy csak a választásokra összpontosító technokrata kormányt vagy nemzeti egységkormányt akar-e alakítani, azt mondta: a nemzet érdekében akar kormányt alakítani.

A szunnita Mikáti kormányában, amelyben a síiták voltak többségben, nem volt egyetértés a választások előkészítéséről. A Hezbollah szembeszegült a szintén szunnita Asraf Rifi országos rendőrfőnök megbízatásának meghosszabbításával is.