Ödön
1 °C
11 °C

Eredménytelenek a tárgyalások az iráni atomprogramról

2013.04.06. 18:50

Ismét eredménytelenül zárult szombaton Almatiban a hatok és Teherán képviselőinek újabb tárgyalási fordulója az iráni atomprogramról. A volt kazahsztáni fővárosban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína), valamint Németország megbízottai Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a vezetésével tárgyaltak Teherán képviselőivel arról: Irán léptessen életbe olyan bizalomnövelő intézkedéseket, amelyek meggyőznék a nemzetközi közvéleményt, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Ashton szerint a kétnapos intenzív tárgyalási forduló után is nagyon távol áll egymástól a felek álláspontja a lényeget illetően. Hozzáfűzte, hogy a megbízottak most majd a küldő országaik fővárosaiban elemezhetik a kazahsztani tárgyalási fordulót, de nem nyilatkozott újabb tárgyalási forduló lehetőségéről, amit az AP amerikai hírügynökség annak jeleként értékelt, hogy lényeges maradt a felek álláspontja közötti különbség.

Az 5+1-ek tárgyalócsoportjához tartozó Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságírókkal azt közölte, hogy a találkozón nem sikerült kölcsönös megértést elérni, és a következő tárgyalási forduló helyszínét és időpontját sem határozták még meg. Bejelentette, hogy Catherine Ashton fog kapcsolatba lépni az iráni féllel annak érdekében, hogy meghatározzák, mi lenne az optimális a tárgyalási folyamat folytatásához.

A nagyhatalmak – amelyek egy évtizede próbálkoznak az iszlám köztársaság urándúsítási programjának korlátozásával, megakadályozandó, hogy a teheráni vezetés atomfegyverre tegyen szert – februárban új ajánlatot tettek Iránnak. Ebben nem követelték az urán 20 százalékosra dúsításának teljes leállítását, csak a felfüggesztését. Emellett a már meglévő 20 százalékos dúsítottságú uránkészletek korlátozását és a fordói föld alatti urándúsító leállítását kérték. Cserébe azt ígérték, hogy enyhítenek az aranykereskedelemre és az olajipari ágazatra vonatkozó szankciókon, amelyek a legérzékenyebben érintik az atomprogramja miatt széles körű nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtott Irán gazdaságát.

Szaíd Dzsalíli, a teheráni nemzetbiztonsági tanács titkára, az iráni tárgyalóküldöttség vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások eredménye a hatoktól függ. Úgy magyarázta, hogy Almatiban a tárgyalások "fundamentális részévé" vált két kérdés: annak elismerése, hogy Iránnak joga van az urándúsításhoz, valamint megállapodás arról, hogy megszűnnek azok a tevékenységek, amelyek az iráni néppel szembeni ellenséges viszony jeleit mutatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?