Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mandelát kiengedték a kórházból

2013.04.06. 16:53

Állaptának fokozatos és tartós javulását látva kiengedték a kórházból Nelson Mandela korábbi dél-afrikai elnököt – írja a CNN. A 94 éves Nobel-békedíjas volt államfő, az apartheid-ellenes mozgalom vezére mostantól otthoni ellátást kap majd.

Nelson Mandelát március 27-én vitték kórházba krónikus tüdőgyulladása miatt. Mandela az elmúlt években többször szorult kezelésre egészségügyi problémák miatt. 2012 végén tüdőgyulladással kezelték egy pretoriai klinikán, majd epekőműtétet hajtottak végre rajta. Ezután johannesburgi otthonában ápolták.

Hétfőn már arról szóltak a hírek, hogy jobban van, ennek ellenére a dél-afrikai Universal Channel tévéadó „Emlékezzünk Madibára 1918-2013” címmel többször is leadta a legendás polgárjogi aktivista halálhírére bekészített emlék-összeállítást (a Madiba Mandela törzsi neve). Az NBC tulajdonában álló műholdas csatorna ráadásul nem is egy április elsejei tréfának dőlt be, a vezetés bocsánatkérő közleménye szerint „technikai hiba” miatt kerülhetett adásba az összeállítás.

Nelson Mandela a faji megkülönböztetés elleni küzdelméért csaknem három évtizedet töltött börtönben, és csak 1990 februárjában bocsátották szabadon. Először a 80-as években kapott tüdőgyulladást, amikor a szeles Robben szigeten, a börtön kőbányájában dolgozott. Évtizedes raboskodása ellenére Mandela megbocsátott korábbi ellenfeleinek, és elnökként együttműködésre, megbékélésre kérte a dél-afrikaiakat.