Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Viviane Reding: Egy alkotmány sohasem játékszer

2013.04.06. 10:04

„Egy alkotmány sohasem játékszer. Az alkotmány azért van, hogy jogbiztonságot és stabilitást nyújtson egy állam minden polgára számára” – mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke egy a szombati Népszavában megjelent interjúban.

Az Európai Unió igazságügyi biztosa hozzátette: éppen a jogbiztonaság miatt alapvető szabály, hogy az alkotmányokat nem lehet megváltoztatni néhány havonta. „Ez különösen igaz, ha az igazságszolgáltatás függetlensége forog kockán” – jelentette ki Reding.

A biztos cáfolta a magyar kormány azirányú kijelentéseit, hogy a Bizottság, vagy ő személyesen háborút folytatna Magyarország ellen. Viviane Reding állítása szerint csak ahhoz ragaszkodik, hogy a magyar jogrendszer feleljen meg az uniós jognak. Az Európai Bizottság alelnöke ugyanezt várja el az összes többi tagállamtól is, függetlenül attól, hogy épp melyik párt van hatalmon.

A negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban Reding kifejtette: sajnálatosnak tartja, hogy a magyar kormány nem teljesítette José Manuel Barroso elnök kérését, hogy a parlament ne szavazzon az alkotmánymódosításról addig, amíg az EB el nem végezte a tervezett módosítások elemzését. Barroso az ügyben március 8-án telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, március 11-i nyilatkozatában pedig arra emlékeztetett: az EB nem fog habozni, hogy a rendelkezésére álló minden eszközt bevessen, amennyiben Magyarország nem tesz eleget az uniós jog, illetve az Európa Tanács jogállami normáinak.

Viviane Reding kifejtette, hogy az Európai Bizottság jelenleg az alkotmánymódosításon kívül a politikai kampányok új szabályait is vizsgálja Magyarországon, mivel azok a közelgő európai parlamenti (EP) választásokat is érinthetik. Ugyanakkor aggályait fejezte ki a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban is, idézve a World Economic Forum rangsorának adatait, miszerint Magyarország ebben a tekintetben a 21. helyen áll a 27 EU-tagállam közül, világviszonylatban pedig csak a 72. a rangsorban szereplő 144 ország között.

Az EB alelnöke állítása szerint nem adta fel a reményt, hogy „a magyar kormány látni fogja ezt, és szorosan együttműködik a Bizottsággal, valamint az Európa Tanáccsal, hogy visszaállítsa a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmat”.