Judit
2 °C
7 °C

Felszámolná az eurózónát egy német párt

2013.04.07. 15:41

Bejuthat a német parlamentbe az őszi választáson egy alig két hónapja alakult párt, amely az euróövezet felszámolását követeli. A Welt am Sonntag című lap megbízásából készült felmérés szerint a lakosság 24 százaléka el tudja képzeli, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra szavaz a szeptemberi országos parlamenti választáson.

Az Infratest dimap közvélemény-kutató cég felmérésében a megkérdezettek 17 százaléka úgy nyilatkozott, biztosan megfontolja majd, hogy szavazzon-e az AfD-re, további 7 százalék pedig az "igen, talán" választ adta a vonatkozó kérdésre. A felmérés szerint a lakosság túlnyomó többsége, 59 százaléka számára elképzelhetetlen, hogy az euróellenes pártra adja a voksát, az AfD azonban ennek ellenére a lehetséges szavazótábor nagysága alapján ítélve átugorhatja az 5 százalékos bejutási küszöböt a szeptember 22-ei Bundestag-választáson.

Keleten népszerűbb

Az új párt mindenekelőtt a határozatlanok és az ország keleti részén élők köréből, a jelenlegi parlamenti pártokat tekintve pedig elsősorban a Baloldal szavazói közül szerezhet támogatókat. Az ország keleti részén, a volt NDK területén a lakosság 27 százaléka nyitott az új politikai erő felé, míg a nyugati tartományokban 23 százalék ez az arány.

A volt keletnémet állampárt utódszervezete és nyugatnémet csoportok összeolvadásával kialakult Baloldal szavazóinak körében 29 százalék tartja elképzelhetőnek, hogy legközelebb inkább az AfD-re szavaz - mutatta ki a reprezentatív felmérés.

Az euróövezeti válság esetleges további mélyülése nyomán igen jelentős figyelem irányulhat az új politikai erőre, a választási eredményét azonban elsősorban az határozza majd meg, hogy megmarad-e a lakossági bizalom Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter válságmenedzseri képességében - fűzte hozzá az adatokhoz Richard Hilmer, az Infratest dimap ügyvezetője.

Rendezetten felszámolnák

Az AfD februárban alakult, első kongresszusát április közepén tartja. A pártba egy hónap alatt ötezren léptek be, jelenleg pedig 6600 körül van a tagok létszáma. A formálódó pártprogram szerint a következő időszak legfontosabb feladata az euróövezet felszámolása rendezett keretek között. A párt szerint az eurót a nemzeti fizetőeszközök rendszerével kell felváltani, az adósságválságba jutott országok tartozását pedig el kell engedni, és az így keletkező veszteségeket nem az adófizetőkre, hanem a bankokra kell terhelni.

Az AfD a bevándorlás szigorú korlátozását is követeli, követendő példának a kanadai rendszert tekinti. Az adózás területén radikális változásokat szorgalmaz, az adókulcsok csökkentését és a kedvezmények eltörlését sürgeti. A politikai berendezkedést illetően azt az elvet képviseli, hogy vissza kell fogni a pártok befolyását és több lehetőséget kell biztosítani az állampolgároknak a folyamatok alakításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?