Rakétakísérlet marad el Korea miatt

2013.04.07. 07:41

A Koreai-félsziget kialakult helyzet miatt, a félreértés és a téves helyzetfelmérés elkerülése végett a Pentagon úgy döntött, hogy elhalasztja a jövő hétre tervezett kísérletet a Minuteman 3. típusú ballisztikus rakétával - közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselője.

„Ez dolgok ésszerű, megfontolt és felelős menete” – mondta szombaton a Pentagon illetékese, aki szerint a kísérletet feltehetően a jövő hónapban hajtják végre. Hozzátette, hogy a tesztnek semmi köze sincsen Észak-Koreához, de az Egyesült Államok továbbra is teljesen felkészült arra, hogy választ adjon bármilyen onnan érkező fenyegetésre.

A Minutemen 3. interkontinentális rakéta tesztjét az eredeti tervek szerint a jövő héten hajtották volna végre a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

Az Egyesült Államok szokatlan óvatossága Phenjan közelmúltbeli harcias retorikájával magyarázható. Észak-Korea a minap atomtámadással fenyegette meg az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, illetve olyan hírek érkeztek a 30 éves Kim Dzsong Un vezette sztálinista országból, hogy hadserege két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített a keleti partvidékre.

A Fehér Ház a minap közölte, nem lepődne meg azon, ha Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtana végre.  • Hírek
  • Hírek