Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elfeledett kincseket ígér a Wikileaks

2013.04.08. 10:20

Vasárnap este a Wikileaks bejelentette, hogy létrehoz egy nyilvános könyvtárat az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai anyagaiból PLUS D (Public Library of United States Diplomacy) néven, írja a forbes.com.

A szervezet egy kereshető archívummal kezdi, ami egy 250 ezer kiszivárgott külügyminisztériumi feljegyzést tartalmazó, korábban Cablegate nevű anyagot jelent, amihez hozzáadták még azt az 1 700 000 külügyminisztériumi fájlt ami az 1973 és 1976 között, Henry Kissinger idejéből valók. A teljes anyag körülbelül egymilliárd szóból áll, a Wikileaks úgy jellemzi a saját oldalán, mint a valaha publikált legfontosabb geopolitikai aranybányát.

A Wiklieaks hónapokat töltött a közel kétmillió NARA-fájl átalakításával, a helyesírási hibák kijavításával valamint azzal, hogy könnyen lehessen keresni a dokumentumban. Elmondásuk szerint sok fájl sérült, vagy elérhetetlen volt, így néhány helyen hetek-hónapok is hiányoznak az anyagból.

Ez a nagy történelmi anyag változás a Wikileaks eddigi gyakorlatához képest, mivel eddig elsősorban aktuális, titkos anyagok kiszivárogtatására koncentráltak. A PLUS D-ben található 1970-es külügyminisztériumi anyagok nagy részét már korábban feloldották a titkosítás alól, és a legtöbb elérhető volt például a Nemzeti Archívumban.

Krisstin Hrafnnson a Wiklieaks szóvivője azonban elmondta, hogy a csoport nem távolodott el az eredeti küldetésétől, ezek nagyon nehezen elérhető dokumentumok voltak a nyilvános közönség számára, ezért döntöttek úgy, hogy elkészítik ezt a könnyen kezelhető, mindenki számára elérhető gyűjteményt. Hrafnnson elmondta, hogy az amerikai kormány sok esetben a titkosítás alól már feloldott anyagokat próbált utólag újra titkosítani. Mint mondta, sokszor a kormány saját dokumentumainak sem lehet hinni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!