Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Margaret Thatcher

2013.04.08. 14:06 Módosítva: 2013-04-08 17:08:07
87 éves korában elhunyt Margaret Thatcher. Az elmúlt tíz évben már a nyilvánosságtól távol élő volt brit miniszterelnök agyvérzést kapott. A Vaslady kemény gazdasági reformokat vezetett be, nekiment a szakszervezeteknek, megvívta a falklandi háborút, neve egybefonódott a kitartással és a makacssággal.

Hétfőn agyvérzésben meghalt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök – erősítette meg az egykori politikus szóvivője a CNN-nek. A 87 éves Thatcher 1979 és 1990 között volt Nagy-Britannia konzervatív, azóta is egyetlen női miniszterelnöke.

Thatcher 2002-ben kapott először sztrókot, és azóta visszavonult a nyilvánosságtól. Az elmúlt években több infarktuson is átesett, egészségi állapota már nem volt a régi, rövidtávú memóriazavarral is küzdött, idejét nagyrészt otthonában töltötte.

Margaret Thatcher az angol politikai élet kiemelkedő alakja volt a maga idejében, a történelem első női brit miniszterelnökének neve egyet jelentett a kitartással és a makacssággal. Tizenegy éven át vezette a szigetországot, ami kiemelkedően hosszú idő még Nagy-Britanniában is.

„Mély fájdalommal tudtam meg, hogy Thatcher asszony elhunyt. Egy nagy vezetőt, nagy miniszterelnököt és britet veszítettünk el" – reagált a halálhírre David Cameron brit miniszterelnök, aki Spanyolországból Párizs helyett Londonba utazott haza. II. Erzsébet királynő is szomorúan fogadta a hírt, levélben fejezi ki részvétét a hozzátartozóknak.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy Thatchert katonai tiszteletadás mellett búcsúztatják majd el a londoni Szent Pál székesegyházban.

Kemény reformokba kezdett

Thatcher 1925-ben született, Oxfordban végezte egyetemi tanulmányait, majd vegyészként kezdett dolgozni. Közben 1951-ben férjhez ment Denis Thatcherhöz, ikreket szült. Az 1959-es választásokon bejutott a parlamentbe, választókerületének delegáltjaként 1992-ig volt képviselő. Az 1970-es konzervatív győzelem után 4 évig oktatási miniszterként folytatta pályáját, neve ekkor vált ismertté, beszüntette ugyanis az ingyenes iskolatejet az általános iskolákban.

1975-ben a toryk elnökévé választották, ezután került az 1979-es választások eredményeként a miniszterelnöki székbe. Ekkor már keményvonalas, Szovjetunió-ellenes retorikája miatt Vasladynek becézték. Választási ígéreteihez hűen privatizálta az állami vállalatokat, megreformálta a szakszervezeteket, csökkentette az adókat és a szociális kiadásokat, így le tudta tornázni az inflációt, a munkanélküliség azonban drasztikusan növekedett.

Megnyerték a háborút

A tömeges munkanélküliség miatti népszerűtlenségét a falklandi háborúban való határozottságával tudta megállítani és visszafordítani. Az 1982 márciusában kirobbant Argentína elleni háborúban a brit csapatok alig pár hónap alatt visszafoglalták az Argentína partjai közelében fekvő, de brit fennhatóság alatt álló szigeteket. A támadással Nagy-Britannia megalapozta a 80-as évekre jellemző, a korábbinál erőteljesebb és függetlenebb külpolitikáját, Thatcher pedig megerősítette pozícióját, és 1983-ban ezzel a lendülettel újra meg is nyerte a választásokat. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a Thatcher mögött álló stáb gondosan megszabta a politikus elegáns megjelenését és frizuráját, hangját pedig mesterségesen mélyítették.

A második ciklus rögtön a bányászok egy évig tartó sztrájkjával indult, a szakszervezet kemény ellenállást tanúsított a kormánnyal szemben az őket gyengítő reformokra reagálva, de a brit történelem leghosszabb sztrájkja nem érte el célját, Thatcher reformjai folytatódtak. 1984 októberében, még a sztrájk idején az IRA merényletet kísérelt meg több konzervatív politikus ellen. Thatcher túlélte a több halálos áldozattal járó merényletet.

A thatcherizmus lényege

Nagy-Britanniában a hetvenes évekre megrendült a gazdaságpolitika korábbi eszközeibe vetett bizalom, drágábbá vált a jóléti állam fenntartása, miközben a nagy mértékű újraelosztás a szegénységet nem tudta felszámolni, az ország nemzetközi versenyképességén is rontott. Thatcher a szocializmus visszaszorítását, a kevesebb állami beavatkozás, több verseny és még több magántulajdon elvét vallotta. A „mi filozófiánkban az egyénnek nem az a célja, hogy az állam szolgája legyen, hanem az, hogy kibontakoztathassa képességeit, és önmagára támaszkodjon” – mondta.

Monetarista programot hirdetett, csökkentette az adókat, az inflációt, 27 százalékról 3 százalékra szorította le, igaz tartós sikert ezen a téren nem sikerült elérnie. A magasabb jövedelműeknek kedvező módon csökkentette a jövedelemadókat, de az általános forgalmi adót növelte. Az állami tulajdonú vállalatok egy jelentős részét privatizálták, a jelszó a hatékonyság növelése volt. A szakszervezeteket tartotta háború utáni visszaesés egyik legfőbb okának, korlátozni próbálta a befolyásukat.

A thatcherizmuson belül számos belső ellentét húzódott a neoliberális és a neokonzervatív elemek között, nagyrészt a piac szabadságának kívánatos mértéke kapcsán. Mindkét irányzat szemben állt ugyanakkor a bürokráciával, az újraelosztás gyakorlatával és szakszervezetekkel, a neoliberalizmus számára ezek a piac mechanizmusait akadályozó tényezőként, a konzervatívok szemében pedig az állam autoritását korlátozó veszélyként jelentkeztek.

Thatcher 11 évig tartó kormányzása mély nyomot hagyott a brit társadalomban. Összességében Thatcher megteremtett egy modern Nagy-Britanniát, de a hidegháború végén nem volt képes alkalmazkodni az új európai erőviszonyokhoz. Lemondását párttársai kényszerítették ki, népszerűtlensége miatt nem látták esélyét, hogy egy újabb választást tudnának nyerni vele, ezért 1990-ben lemondott.

Ritkán mozdult ki

Thatcher Lincolnshire megye bárónőjeként a későbbiekben is tagja volt a Lordok Házának, aktívan részt vett az üléseken. 2002-ben tavaszán új könyvével tervezett előadó körutat az Egyesült Államokba, de mután Thatcher többször is agyvérzést kapott, orvosai 2002-ben azt tanácsolták neki, hogy mellőzze a nyilvános szereplést. A 85. születésnapjára még nagyon készült, de influenza miatt le kellett mondania a miniszterelnöki rezidencián két éve rendezett fogadást.

Időnként ennek ellenére kimozdult otthonról, a parkokban még szívesen üldögélt és régi barátaival is sokat találkozott. Ahhoz ugyanakkor tavaly már nem érezte elég jól magát, hogy részt vegyen az Erzsébet királynő tiszteletére rendezett parlamenti ünnepségen. A Daily Mail munkatársainak tavaly egy köztéri parkban sikerült lefotózniuk a volt konzervatív politikust, aki a tavaszi napsütést akarta kiélvezni a szabadban.

Legharciasabb mondatai

A Vaslady számos szállóigévé vált idézetet hagyott az utókorra, melyek közül a legfontosabbakat összegyűjtötte a BBC. Thatcher híressé vált mondatainak többsége kitartásáról, realizmusáról, individualizmusba vetett hitéről és konfrontatív stílusáról tesz tanúbizonyságot.

„Én nem egy konszenzusos politikus vagyok. Meggyőződéses politikus vagyok” (1979)

„Imádom az érvelést. Imádom a vitát. Senkitől nem várom el, hogy csak üljön és értsen egyet velem.” (1980)

„Nem érdekel, mennyit beszélnek a minisztereim, egészen addig, amíg azt csinálják, amit mondok.” (1980)

„Senki nem emlékezne a jó szamaritánusra, ha csak jó szándékai lettek volna. De pénze is volt.” (1980)

„Nem létezik olyan, hogy társadalom. Önálló férfiak és nők vannak, meg családok.” (1987)