István, Vajk
19 °C
33 °C

Montenegró: Vujanović 161 940, Lekić 154 290 szavazatot kapott

2013.04.08. 21:02

A hivatalban lévő államfő, Filip Vujanović nyerte a hét végi montenegrói elnökválasztást. Az ellenzék vitatja a győzelem jogosságát.

Az országos választási bizottság hétfő késő délután hozta nyilvánosságra a végeredményt, amely szerint Vujanović, a Montenegrót hosszú idő óta kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje kis többséggel előzte meg ellenfelét, az ellenzéki Demokratikus Front által indított Miodrag Lekićet. A bizottság szerint a hivatalban lévő elnök a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg riválisa a 47,79 százalékát kapott. (Ez 161 940, illetve 154 290 szavazatot jelent a Tanjug tudósítása szerint.)

Az ellenzék már korábban megkérdőjelezte Vujanović előrejelzett győzelmét, és azt hangoztatta, hogy nem fogadja el azt. „Semmi áron sem hagyjuk, hogy elvegye a győzelmünket, és nem ismerünk el semmilyen intézményt, amelyik elfogadja Vujanović győzelmét” – közölte az ellenzéki jelölt, Miodrag Lekić Demokratikus Frontja egy hétfő délutáni nyilatkozatban. Vujanovićhoz hasonlóan korábban Lekić is azt állította, hogy a választást ő nyerte.

A Demokratikus Front kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti részvételét a parlamenti munkacsoportokban, amit a törvényhozás teljes bojkottálása követhet.

Az ellenzék szerint a hivatalát 2003 óta betöltő Vujanović el sem indulhatott volna, miután az alkotmány csak két mandátumra jogosít fel. Vujanović azzal vágott vissza, hogy első mandátuma a 2006 előtti időszakra, a Szerbiával alkotott államszövetség idejére esik, ezért nem számít.