Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Montenegró: Vujanović 161 940, Lekić 154 290 szavazatot kapott

2013.04.08. 21:02

A hivatalban lévő államfő, Filip Vujanović nyerte a hét végi montenegrói elnökválasztást. Az ellenzék vitatja a győzelem jogosságát.

Az országos választási bizottság hétfő késő délután hozta nyilvánosságra a végeredményt, amely szerint Vujanović, a Montenegrót hosszú idő óta kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje kis többséggel előzte meg ellenfelét, az ellenzéki Demokratikus Front által indított Miodrag Lekićet. A bizottság szerint a hivatalban lévő elnök a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg riválisa a 47,79 százalékát kapott. (Ez 161 940, illetve 154 290 szavazatot jelent a Tanjug tudósítása szerint.)

Az ellenzék már korábban megkérdőjelezte Vujanović előrejelzett győzelmét, és azt hangoztatta, hogy nem fogadja el azt. „Semmi áron sem hagyjuk, hogy elvegye a győzelmünket, és nem ismerünk el semmilyen intézményt, amelyik elfogadja Vujanović győzelmét” – közölte az ellenzéki jelölt, Miodrag Lekić Demokratikus Frontja egy hétfő délutáni nyilatkozatban. Vujanovićhoz hasonlóan korábban Lekić is azt állította, hogy a választást ő nyerte.

A Demokratikus Front kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti részvételét a parlamenti munkacsoportokban, amit a törvényhozás teljes bojkottálása követhet.

Az ellenzék szerint a hivatalát 2003 óta betöltő Vujanović el sem indulhatott volna, miután az alkotmány csak két mandátumra jogosít fel. Vujanović azzal vágott vissza, hogy első mandátuma a 2006 előtti időszakra, a Szerbiával alkotott államszövetség idejére esik, ezért nem számít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?