Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

11 newtowni kisiskolás szüleivel repült Obama

2013.04.09. 07:44

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Connecticut állambeli Hartfordban arra bátorította az amerikaiakat, hogy a fegyvertartás szabályainak megszigorítása érdekében gyakoroljanak nyomást a szövetségi képviselőikre és szenátoraikra.

Az elnök jelképesen választotta beszéde helyszínéül Connecticutot, mert december 14-én egy ámokfutó ebben az államban, Newtown város egyik iskolájában lőtt agyon 26 embert, köztük 20 kisiskolást. A tragédia nyomán kezdett Barack Obama és a Demokrata Párt a fegyveres erőszak visszaszorítását célzó kampányba, amely az amerikai fegyverlobbi vezető szervezetének, a Nemzeti Lőfegyverszövetségnek (NRA) az erős ellenállásába ütközik.

Obama hétfőn a Hartfordi Egyetemen emlékeztetett a Sandy Hook általános iskolában végrehajtott vérfürdő utáni országos felháborodásra, amikor a közvélemény élénken támogatta a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását.

„Tudom, hogy Newtownban önök közül sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mi, a többiek betartjuk-e az azokban a gyászos napokban tett ígéreteinket, amikor a televíziós közvetítő kocsik már elmentek, a gyertyák már ellobbantak és a plüssmackókat már összeszedték” – mondta az elnök. „Nem fogunk hátat fordítani a megtett ígéretünknek” – hangsúlyozta Barack Obama.

Az amerikai kongresszus 1994 óta nem fogadott el a fegyvertartásra vonatkozó jelentősebb szigorítást. Az Obama elnök és pártja által kezdeményezett törvényjavaslatok a jelek szerint most is kudarcra vannak ítélve. Kivétel ez alól az az előterjesztés, amely általánossá tenné a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését, mert ezt az amerikaiak 90 százaléka támogatja. A demokrata többségű szenátus a tervek szerint még a héten szavaz a lőfegyvert beszerezni kívánó személyek pszichikai alkalmassága és előélete vizsgálatának szigorításáról.

Az elnök a connecticuti beszéde után a különgépén magával vitte Washingtonba 11 meggyilkolt newtowni kisiskolás szüleit, hogy a kongresszusban a szigorítás mellett lobbizzanak. Megfigyelők szerint azonban kevés esély van rá, hogy a kormányzat utolsó, a szenátusi voksolást közvetlenül megelőző kampány-erőfeszítéseit siker koronázza.

Obama azon javaslatai, hogy állítsák vissza a félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó, 2004-ben lejárt tilalmat, és hogy korlátozzák a lőszertárak kapacitását, feltehetően már a szenátusban is meg fognak bukni, ahol több republikánus honatya kilátásba helyezte a szavazási eljárás obstrukcióját. A republikánus többségű képviselőházban semmi esély nincs arra, hogy e javaslatokat elfogadják.