Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dél-Koreából is jobb lesz hazajönni!

2013.04.09. 11:02

Észak-Korea figyelmeztette kedden a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy készüljenek fel az ország gyors elhagyására, ha háború törne ki a félszigeten. Phenjan az utóbbi hetekben már sokadszor fenyegetőzik háborúval.

„A Koreai-félsziget termonukleáris háborúba sodródik. Nem akarjuk, hogy háború esetén bántódásuk essen a Dél-Koreában tartózkodó külföldieknek” – közölte a Koreai Ázsia-csendes-óceáni Békebizottság elnevezésű, félhivatalos észak-koreai szervezet szóvivője, akit a KCNA hírügynökség idézett.

Észak-Korea a múlt héten a Phenjanban lévő külföldi nagykövetségeket figyelmeztette: háború esetén arra kényszerülhetnek, hogy diplomatáiknak el kell hagyniuk az országot. Nincs azonban jele annak, hogy Észak háborúra készülne 1,2 milliós hadseregével. A Reuters szerint a fenyegetések – legalábbis részben – feltehetőleg belpolitikai célt szolgálnak, azt, hogy megerősítsék a fiatal vezető, Kim Dzsong Un tekintélyét.

Szöulban eddig csak néhány ország tanácsolta külképviselete útján állampolgárainak, hogy hagyják el az országot.

Az EU nem tervez kimenektést

Az Európai Unió a Dél-Korea elhagyására felszólító friss észak-koreai üzenetek ellenére sem lát közvetlen háborús veszélyt, így egyelőre nem tervez kimenekítési intézkedéseket a félszigetről – mondta el egy uniós forrás kedden Brüsszelben.

A mérlegelés egyébként is a tagállamok hatásköre, nem pedig az uniós központé. Brüsszel meglátása szerint az emberek egyelőre nincsenek közvetlen veszélynek kitéve a térségben, de a konfliktus kiéleződésének kockázata fennáll – tette hozzá. Egyelőre az Európai Külügyi Szolgálat sem foglalkozik a kimenekítés kérdésével.

Az Európai Unió hét tagállama rendelkezik közvetlen magas szintű képviselettel Észak-Koreában. Brüsszeli értesülések szerint egyelőre ők sem döntöttek követségeik kiürítéséről, de szerdáig tudatják hivatalos álláspontjukat Phenjannal a kérdésben.

Brüsszekben nem tudják pontosan az Észak-Koreában tartózkodó uniós állampolgárok számát, de becslések szerint az nem lehet túl magas. Ha kimenekítésre kerülne sor, a küldöttségek Phenjan támogatására is rászorulnának a mozgásszabadságra vonatkozóan az országban érvényben lévő korlátozások miatt.

Martonyi szerint ez csak pszichológia

Magyarország lélektani hadviselésnek tekinti az észak-koreai provokációsorozatot, amelynek célja a nyugtalanság, feszültség keltése, erre pedig a legjobb válasz a higgadtság, a nyugalom megőrzése – mondta Martonyi János külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: közvetlen háborús veszély nincs a Koreai-félszigeten, bár „egyedi provokáció teljes biztonsággal nem zárható ki”. „Egyfajta pszichológiai műveletről van szó, amelynek vélhetően belpolitikai okai vannak” – fogalmazott.

Nem szabad engedni a provokációnak, „ami persze nem zárja ki az egyértelmű, határozott, világos szavak használatát”. Ez meg is történt a nemzetközi közösség, az EU és Magyarország részéről is – mondta Martonyi János.