Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egyiptom felfüggesztette a légiközlekedést Iránnal

2013.04.09. 10:34

Egyiptom egy hét után felfüggesztette iráni kereskedelmi légijáratait. A két ország között múlt héten 34 év szünet után indult újra a légiközlekedés.

Kairó és Teherán között az 1979. évi iráni iszlám forradalom után szakadt meg a diplomáciai kapcsolat, miután Egyiptom menedéket adott a hatalmától megfosztott iráni sahnak, Reza Pahlavinak.

A jelenleg hatalmon lévő iszlamista egyiptomi vezetés óvatosan közeledik Teheránhoz, ennek részeként indították újra a légiforgalmat. A légiforgalom az Air Memphis egyiptomi légitársaság Kairóból Teheránba tartó járatával indult meg szombaton. Ez ellen tiltakozva Kairóban mintegy száz ultrakonzervativ szalafista pénteken kövekkel dobálta meg egy magas rangú iráni diplomata rezidenciáját. A radikális szunniták azzal vádolják Iránt, hogy síita hittérítőként lép fel szunnita országokban.

Az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium szóvivője közölte, hogy tárgyaltak Teheránnal, és az a döntés született, hogy június közepéig szüneteltetik a kereskedelmi járatokat a két ország között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?