Ennyire hiszékenyek az amerikaiak

2013.04.09. 13:00 Módosítva: 2013.04.09. 13:07
Az Egyesült Államokban a demokraták három, a republikánusok öt százaléka hisz az emberalakot öltő gyíkemberekben.

Az amerikaiak 28 százaléka szerint Szaddám Husszein keze benne volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban, 13 százalékuk szerint Barack Obama az Antikrisztus, 14 százalékuk szerint létezik Óriásláb, és 7 százalékuk szerint a holdraszállás kitaláció – derül ki a Public Policy Polling országos felméréséből.

another-alien-from-men-in-black-3

A közvélemény-kutató cég nemrég publikált eredményei szerint az amerikaiak 29 százaléka szerint léteznek földönkívüliek, 5 százalékuk szerint Paul McCartney 1966-ban meghalt, és azóta egy alteregó helyettesíti, és egytizedük hisz abban, hogy az amerikai kormány alattomos megfontolásokból ad fluort az ivóvízhez.

Kiderült továbbá: minden harmadik amerikai szerint humbug a globális felmelegedés, minden ötödik megkérdezett gondolja úgy, hogy a kormány eltussolta egy ufó lezuhanását Új-Mexikóban 1947-ben, míg negyedennyien osztják azt a nézetet, hogy a repülőgépek kondenzcsíkjával a kormány káros anyagokat fecskendez polgáraira.

A felmérés eredetileg arra keresett választ, hogy a republikánus és demokrata szavazók hisznek-e inkább a közismert összeesküvés-elméletekben. A különbség a politikai felhangokkal rendelkező kérdésekben a legnagyobb: míg a demokrata szavazók 72%-a gondolja, hogy George Bush hazudott az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban, a republikánusok mindössze 13%-a osztja ezt a véleményt.

Ezzel szemben a demokraták 13%-a szerint tudott előre az amerikai kormány a szeptember 11-i terrortámadásról, míg a republikánus szavazók mindössze 8%-a volt ezen a nézeten. Eltérést találtak a kutatók a gyíkemberek megítélésében is: a demokraták 3, míg a republikánusok 5%-a hiszi, hogy emberalakot öltő gyíkemberek próbálják átvenni a hatalmat a Földön.

Ön miben hisz?