Jolán
2 °C
4 °C

Jövő szerdán temetik Margaret Thatchert

2013.04.09. 14:07

Jövő szerdán vesznek végső búcsút Margaret Thatchertől – jelentette be kedden a brit miniszterelnöki hivatal. Temetési szertartásán jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

A Downing Street szóvivője megerősítette, hogy Thatchert a hivatalos brit protokoll alapján „ceremoniális temetési szertartással″ búcsúztatják – ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik.

Az állami temetés rendszerint csak a királyi család magas rangú tagjainak jár, de például az 1965-ben elhunyt Churchillt is teljes állami temetési szertartással búcsúztatták. Ő volt eddig az utolsó olyan nem királyi státuszú brit közéleti személyiség, aki állami temetésben részesült.

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek neki teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne repüljenek át a temetési menet útvonala felett. Közeli ismerőseinek beszámolója szerint Margaret Thatcher mindezt merő pénzpocsékolásnak tartotta.

A BBC beszámolója szerint a közpénzen spórolás még egyszer szóba került a gyászhír kapcsán: a parlament húsvéti szünetét megszakítva szerdán rendkívüli ülésen emlékezik meg a volt kormányfőről. Munkáspárti képviselők tiltakoztak ez ellen, szóvá téve, hogy felesleges erre költeni az adófizetők pénzét, mivel a képviselők a szünetet követően jövő héten is megemlékezhetnek a vasladyről.

Miközben a világ államfői részvétüket fejezték ki, több kis létszámú csoport is megünnepelte a vaslady halálát, többet között Glasgowban, Bristolban és Londonban. Bristolban verekedésig fajult a helyzet és kukákat is felgyújtottak, a rendőrség egy embert letartóztatott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?