Erzsébet
1 °C
4 °C

Navracsics már nem bízik Viviane Redingben

2013.04.09. 13:51

Viviane Reding uniós igazságügyi biztos részrehajló Magyarországgal szemben – jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, Budapesten újságírók előtt. A biztos politikai szerepet vállal, amikor egy tagországot „kiszúr” magának, pedig Magyarország ugyanolyan jogokkal bír, mint az unió többi tagállama – hangsúlyozta a miniszter, miután részt vett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara konferenciáján.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Reding alkalmas-e a biztosi pozíció betöltésére, Navracsics Tibor úgy válaszolt: „ezt nem nekem kell megítélnem (...), de alapvetően megingott a bizalmam”.

A miniszter szerint a biztos nyilatkozatai a tények hiányos ismeretéről árulkodnak, a valóságnak nem megfelelően hivatkozik egyes dokumentumokra, például a kettőjük közötti levelezés kapcsán. Továbbá a magyar kormánypárti politikus szerint téves az uniós biztosnak az a hivatkozása is, hogy a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos európai bírósági döntés a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintené, hiszen a luxembourgi székhelyű uniós szerv csupán azt állapította meg, hogy a magyar szabályozás kor szerinti diszkriminációt okoz. Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: a biztos álláspontja „politikai csúsztatás, amit vissza kell utasítani”.

A Tobin-üggyel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy vannak félelmei, mert annyi kellemetlenség történt már az eset kapcsán. A közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy a két kisgyermek halálát okozó gázolás miatt egy évtizede jogerősen elítélt ír férfi visszatérne Magyarországra, hogy megkezdje 11 hónapos szabadságvesztés büntetését.

Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta, hogy az ír igazságügyi minisztérium a napokban felvette a kapcsolatot a magyar tárcával, egyeztetések folynak, de jogilag nem kényszeríthető ki a jogerős ítéletben kiszabott büntetés végrehajtása. Navracsics Tibor hozzáfűzte, hogy amíg hivatalban van „ez az ügy nem fog nyugodni”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?