Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovák külügyminiszter: Javul a két ország kapcsolata

2013.04.09. 12:44

Nem múló jelenség, hanem örömteli irányzat a szlovák-magyar kapcsolatok javulása – állítja Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a pozsonyi Pravda keddi számában megjelent, a külkapcsolatok egy évét értékelő interjúban. A szlovák lapnak adott válaszaiban a szlovák diplomácia vezetője két okát nevezi meg annak, hogy véleménye szerint a Gyurcsány-kabinet és az előző Fico-kormányzat idején tapasztaltakkal szemben jelenleg javulás figyelhető meg a szlovák-magyar kapcsolatokban.

„A korábbi feszültségek tapasztalatai megerősítették: Szlovákia nincs abban a helyzetben, hogy valaki a saját látásmódját a nemzetközi nyomás eszközével rákényszerítse a történelmi tényekkel kapcsolatban” – szögezte le Miroslav Lajcák. Hozzátette: ez két európai uniós tagország esetében olyan állapot, amelyben mindkét fél veszít, mivel úgy érzékelhető, hogy két ország nem képes a köztük fennálló nyitott kérdéseket közvetlen párbeszéd útján megoldani.

Jó híreket a polgároknak!

A szlovák külügyminiszter szerint a javulás másik oka abban keresendő, hogy mind Magyarország, mind pedig Szlovákia kormányainak hasonló gazdasági és szociális problémákkal kell megbirkóznia. „Orbán és Fico kormányfők egy évvel ezelőtti első találkozójukon gyorsan megegyeztek abban, hogy a polgároknak jó híreket kell hallaniuk.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy lesütnénk a szemünket azon kérdések láttán, amelyekről különböző a véleményünk. Ellenkezőleg, minden vitás témában működik a párbeszéd” – szögezte le Miroslav Lajcák. Hozzátette, a párbeszéd úgy zajlik, ahogy kell: azaz a tárgyalóasztal mellett és nem az újságok hasábjain

A szlovák miniszter szerint nincsenek olyan témák, amelyeket „jegelnének”, vagy a szőnyeg alá söpörnének. „Nem állítom, hogy egyszerű beszélgetéseket folytatnánk, de az a fontos, hogy olyan megoldásokat keresünk, amelyek mindkét ország számára elfogadhatóak” – mondta Lajcák. Hozzátette: az elmúlt egy év azt mutatja, a szlovák-magyar kapcsolatok javulása nem pillanatnyi jelenség, hanem olyan trend, amely örömmel tölti el.