Szilvia
5 °C
16 °C

Leleplezték a börtönökben szervezkedő német neonáci hálózatot

2013.04.10. 12:26

Börtönökben működő országos szélsőjobboldali hálózatot fedtek fel német hatóságok, ami  kapcsolatban áll a Nemzetiszocialista Illegalitással (NSU). A neonáci kezdeményezés levelek útján tartotta a kapcsolatot az NSU-val. A kézzel írott papírok – amelyeket az elítéltek celláinak átvizsgálásakor találtak meg a hatóságok – fontos tárgyi bizonyítékok lehetnek a vizsgálatok során, számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az NSU mellett a szélsőjobbot támogató, hierarchikus rendszer alapján működő börtöncsapat más szervezeteket is felkeresett. Ezekben az esetekben a leveleken kívül magazinokba rejtett, kódolt üzeneteket is váltottak a bebörtönzött és a szabadlábon tevékenykedő felek.

A börtönökben múlt héten a cellákat és termeket átvizsgálták, a gyanús rabokat elválasztották egymástól; az esetet munkacsoport vizsgálja. Az üggyel kapcsolatban Jörg-Uwe Hahn, Hessen igazságügyi minisztere elmondta, nem akarja, hogy megismétlődjön, és ennek érdekében minden rendelkezésére álló jogi eszközt be fog vetni.

A Türingiában létrejött NSU-t kilenc gyilkosságért tartják felelősnek. A terroristasejtet nem a hatóságok fedték fel, hanem lelepleződött, amikor 2011 novemberében az egyik tag feladta magát,  ketten pedig öngyilkosságot követtek el. Az NSU-val feltételezhetően kapcsolatban álló öt ember pere jövő héten kezdődik Münchenben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?