Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre ritkább a halálbüntetés

2013.04.10. 06:44
Néhány negatív fejlemény ellenére tavaly folytatódott a halálbüntetés felszámolása felé tartó globális folyamat: csökkent a halálbüntetést kirovó országok és az újonnan meghozott halálos ítéletek száma is, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban nőtt, áll az Amnesty International szerdán kiadott éves világjelentésben. Európában már csak Fehéroroszországban van halálbüntetés.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International hosszú évek óta küzd a halálbüntetés teljes eltörléséért. 68 oldalas összefoglalót készített idén. Eszerint 2012-ben már csak 21 országban hajtottak végre ténylegesen halálos ítéleteket. Bírósági ítéletek alapján tavaly legalább 682 embert végeztek ki, míg 2011-ben ez a szám valamivel kevesebb, 680 volt. Ugyanakkor 2012-ben kevesebb embert ítéltek halálra, mint egy évvel korábban, 1923 helyett 1722-t. 63-ról 58-ra csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyekben a bíróságok új halálos ítéleteket hoztak.

A dokumentált kivégzések háromnegyedét mindössze három országban, Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában hajtották végre. Az Egyesült Államok továbbra is az amerikai földrész egyetlen országa, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, tavaly viszont már csak 9 szövetségi állam élt ezzel a büntetési formával az egy évvel korábbi 11 helyett. Connecticut lett a 17. olyan szövetségi állam, amelyben hivatalosan el is törölték a halálbüntetést.

Texasban épp kedd este is kivégeztek egy férfit méreginjekcióval. Rickey Lynn Lewist azért ítélték halálra 1994-ben, mert négy évvel korábban két társával betört egy középkorú házaspár házába, a férfit lelőtték, és Lewis megerőszakolta az asszonyt. Az 50 éves halálraítélt az utolsó szó jogán is tagadta a gyilkosság elkövetését. Azt mondta, a 45 éves férjet két tettestársa lőtte le, de nem fedte fel a kilétüket. A nemi erőszak bűntettét elismerte. A törvényszéki orvos 14 perccel a méreginjekció beadása után megállapította a halál beálltát.

Az Amnesty International szakértői visszalépésként értékelték, hogy Japán, India és Pakisztán hosszú szünet után ismét halálos ítéleteket hajtott végre tavaly. A halálos ítéletek AI által dokumentált száma nem tartalmazza a Kínában kivégzettekét, pedig ők a szervezet szerint több ezren lehettek.

2009 óta nem közölnek erről számot, mivel a kínai hatóságok ezt az adatot államtitokként kezelik. Az emberi jogi szervezet ismét felszólította a kínai hatóságokat a meghozott és végrehajtott halálos ítéletek számának feltárására, mert így lehetne igazolni azt a kínai állítást, hogy 2007 óta jelentősen csökkentek ezek a számok.

A kivégzettek számát tekintve a második helyen Irán állt, ahol az Amnesty International adatai szerint 2012-ben legalább 314 halálos ítéletet hajtottak végre. Ezután Irak (legalább 129), Szaúd-Arábia (legalább 79) és az Egyesült Államok (43) következik.

Európában egyedül Fehéroroszország alkalmazta még tavaly is a halálbüntetést; a szervezet úgy tuja, hogy ebben az országban legalább 3 elítéltet végeztek ki 2012-ben. Az AI jelentése szerint Fehéroroszországban az a gyakorlat, hogy a halálraítélteket alig néhány órával, vagy akár néhány perccel azután kivégzik, hogy közölték velük fellebbezésük elutasítását. Az elítélteket rendszerint letérdepeltetik és tarkón lövik. Előre sem őket, sem hozzátartozóikat nem értesítik a halálos ítélet közelgő végrehajtásáról.