Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Észak-Koreát bírálja a 115 embert megölő egykori terrorista

2013.04.10. 22:10 Módosítva: 2013.04.10. 22:11
Észak-Korea egykori első számú női kémje beszélt arról, hogyan szakították el tizenévesen családjától, csak hogy a diktatúra szolgálatába állítsák. A most 51 éves Kim Hjonhi 1987-ben helyezett bombát egy dél-koreai civileket szállító repülőgépre, ami 115 ember halálához vezetett. Két nappal a terrorista akció után elfogták, halálra ítélték, de Dél-Korea megkegyelmezett neki. Most hazája ellen küzd.

A mai napig félelemben és hatalmas bűntudattal él, de Kim Dzsongun fenyegetőzését csak gyenge erőfitogtatásnak tartja - írja a Daily Mail.

Az észak-koreai vezért túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartja, aki azért küzd, hogy teljes uralmat szerezzen a hadsereg felett és, hogy elnyerje a bizalmukat, ezért is látogatja olyan gyakran a katonai bázisokat. Észak-Koreának jó oka van, hogy háborúval fenyegesse a világot, így saját embereit is éberen tartja, és engedményeket is kiharcolhat az Egyesült Államoktól illetve Dél-Koreától - mondta el Kim Hjonhi.

Az egykori terrorista jelenleg is attól tart, hogy hazája az életére tör, amiért belső információkat szolgáltat ki a sztálinista államról, aminek egykor hűséges szolgája volt. 1987-ben Kim Dzsongil parancsára felrobbantott a KAL 858 járatszámú, Irakból a dél-koreai fővárosba, Szöulba tartó repülőgépet.

A sokak által az északiak Mata Harijának tartott Kim fiatal, intelligens és szép volt, a tökéletes választás Kim Dzsongil rezsimje számára, akik déli ellenségeikre akartak jelentős támadást mérni. Az akkori vezér tervei szerint ezzel meg lehetett volna félemlíteni és elrrettenteni az 1988-as szöuli olimpiára készülő sportolókat.

Kimre már tizenéves korában felfigyeltek, gyors észjárása és szépsége miatt kiválasztották, hogy kém legyen. Japánul tanították, hogy tökéletes nyelvtudással vegyülni tudjon a világban, de szigorú katonai kiképzésen is át kellett esnie.

"Egyik nap egy fekete szedán tűnt fel az iskolámnál. A Párttól jöttek és azt mondták, hogy kiválasztottak. Arra sem volt elég időm, hogy a barátaimtól elbúcsúzzak. Csomagolnom kellett, a családommal is csak egy utolsó éjszakát tölthettem" - meséli Kim.

1980-ban egy titkos kémkiképzésre küldték a hegyek közé. Új nevet kapott, harcművészetet tanult. Végül 1987-ben készen állt a halálos küldetésre, amit a hírhedt észak-koreai ügynökkel, Kim Szeungillel közösen, apát és lányát alakítva kellett végrehajtaniuk. Miután elhelyezték a bombát, Abu-Dzabiban hagyták el a repülőgépet és Bahrein felé indultak volna, de az oda tartó járatra két napot kellett várni. A hatóságok felfigyeltek hamis útlevelükre és a repülő felrobbanása után, két napon belül elkapták őket. Miközben átkutatták őket, Kim Szeungil jelezte fiatal női bűntársának, hogy ideje öngyilkosságot elkövetniük, amit cigarettába rejtett cián-kapszulákkal terveztek véghez vinni. A férfinak sikerült, Kim Hjonhi viszont túlélte, Szöulba szállították és halálra ítélték.

A kihallgatása során keresztülszállították a dél-koreai fővároson, és ekkor szembesült először azzal, hogy Dél-Korea egyáltalán nem olyan ördögi hely, mint amilyennek hazájában beállították. Minden, amit az ellenségről eddig gondolt, teljes hazugság volt. Rájött, hogy ártatlan emberek életét vette el. Halálbüntetését azonban felülvizsgálták és megkegyelmeztek neki, mert tisztában voltak vele, az északi agymosás hatására, és kényszerből cselekedett.

"Azt gondoltam, hogy vezérünk, Kim Ir Szen volt Isten. Gyerekkorunktól fogva arra tanítottak, hogy a szüleinknél is fontosabbnak tartsuk. Mindenért neki kellett hálával tartoznunk. Viszont ha egy rossz szó is kicsúszott a szánkon, azonnal munkatáborba kerülhettünk. Észak-Korea nem egy állam, hanem egy kultusz" - mondta Kim.