Ödön
1 °C
11 °C

Konspiratív film készül a szmolenszki tragédiáról

2013.04.10. 18:09 Módosítva: 2013-04-10 18:16:14
Politikai film készül a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségről, miközben a megosztott Lengyelország a tragédia évfordulójára emlékezik.

A Lech Kaczyński akkori lengyel elnök és további 95, többségében magasrangú katonai és civil vezető halálával végződő szmolenszki repülőszerencsétlenség harmadik évfordulójára emlékeznek Lengyelországban. Amíg Donald Tusk miniszterelnök annak a reményének adott hangot, hogy a tragédia emléke előbb-utóbb egyesíteni, nem pedig szétválasztani fogja a lengyeleket, ez a pillanat egyelőre elég távolinak látszik.

A katyńi mészárlás megemlékezésére tartó delegáció szerencsétlensége a nemzeti gyász napjai után élesen megosztotta a közvéleményt. A rossz időjárási viszonyokat és a pilótát felelőssé tevő hivatalos vizsgálatok eredményei ellenére továbbra is sokan hisznek az alternatív magyarázatokban és az orosz felelősségben. Az elhunyt elnök ikertestvére, Jarosław Kaczyński által vezetett fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság Pártja folyamatosan napirenden tartja az ügyet, véleményük szerint a repülőgépen már a levegőben robbanások történtek. Egy friss közvéleménykutatás szerint csak a lengyelek 34 százaléka gondolja úgy, hogy a tragédia okait megnyugtatóan sikerült feltárni, míg a válaszolók 52 százaléka szerint a baleset okait azóta sem sikerült tisztázni.

Lech Kaczynski elnök és hitvese nemzeti lobogóval letakart koporsóját katonák viszik Krakkóban 2010. április 18-án.
Lech Kaczynski elnök és hitvese nemzeti lobogóval letakart koporsóját katonák viszik Krakkóban 2010. április 18-án.

Eközben megkezdődik a forgatása egy, a repülőgépszerencsétlenséget rekonstruáló játékfilmnek. A film az előzetes információk alapján a hivatalos változatot elutasító, összeesküvéselméleti jellegű forgatókönyvön alapul. Eszerint a tragédiához szándékos lépések és mulasztások vezettek, melyek az orosz vezetés hagyományos lengyelellenességéből és az orosz nagyhatalmi külpolitikával szembeforduló Kaczyński elleni bosszúból fakadtak.

A rendező Antoni Krauze (akinek az 1970-es tengermelléki munkásfelkelést és annak megtorlását megörökítő Fekete csütörtök című filmjét a közelmúltban nálunk is vetítették) egyértelművé tette, hogy az egyelőre egyszerűen Szmolenszk munkacím alatt futó projekt politikai igazságot kíván szolgáltatni a jobboldali Kaczyński számára. A jobboldali narratívában a 2010-es baleset és az 1940-es katyńi tragédia (amikor a szovjetek körülbelül 20 ezer lengyel tisztet végeztek ki titokban) ugyanazt jelenti. „Olyan hazugságban élünk, ami csak ahhoz hasonlítható, mint amikor 1940 tavaszán fény derült a szovjet hatóságok gyilkosságaira. A jelenség kiérdemli, hogy második Katyń-nak nevezzük.″ - fogalmaz a rendező. Tusk-kormánnyal való szembenállásuk miatt a filmkészítők nem pályáztak állami költségvetési pénzekre, inkább civil adományokból szeretnék megvalósítani a művet.

Az hogy kinek mennyire tetszik a film, alapvetően pártszimpátiájuktól függ. A Kaczyński megformálására eredetileg felkért színész, Marian Opania visszautasította a szerepet: "Nem fogok segíteni abban, hogy az ostoba elképzeléseiket terjesszék. A hitük, hogy valamiféle puccs történt Szmolenszkben, teljesen abszurd."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?