Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szenátus elé kerül a fegyvertartás szigorítása

2013.04.11. 23:58
Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta, hogy napirendre tűzi a fegyveres erőszak visszaszorítását célzó törvénytervezeteket.

A szövetségi felsőház 68:31 arányban döntött amellett, hogy megkezdi a vitát Barack Obama elnök azon javaslatairól, hogy terjesszék ki a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését, szigorítsák meg a fegyverkereskedelemre vonatkozó szabályozást, és növeljék meg az iskolák biztonságának anyagi támogatását.

A konzervatív republikánusok obstrukciójának kiküszöböléséhez 60 szavazatra volt szükség. A fegyvertartás szigorításának kérdése a decemberi newtowni (Connecticut állam) mészárlás után került az amerikai közfigyelem homlokterébe, miután egy támadó 26 emberrel - köztük 20 kisgyerekkel - végzett egy általános iskolában.

A kérdésben mindkét oldal komoly lobbitevékenységet folytatott. A szigorítás mellett a newtowni áldozatok hozzátartozói is felemelték szavukat, a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) pedig ellenkampányt folytatott. A vita megkezdése ellen 29 republikánus és két konzervatív, újraválasztási megmérettetés előtt álló demokrata szenátor szavazott. A többségi demokraták oldalára 16 republikánus honatya szavazott át.

A szenátusi vita várhatóan több hétig is eltarthat, és ha a ház el is fogad a fegyvertartásra vonatkozó új törvényt vagy törvénymódosítást, az a republikánus többségű képviselőház elé kerül majd.

A szövetségi felsőház egy nappal azután határozott a fegyvertartási szabályok szigorításának napirendre tűzéséről, hogy a fegyvertartást pártoló két szenátor, a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey bejelentette: kétpárti egyezség született arról, hogy kiterjesztik a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. Először ebben az ügyben kezdődik meg a vita a szenátusban.

Megfigyelők szerint elnyerheti a szenátus támogatását az a javaslat, hogy a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését terjesszék ki azokra, akik interneten vagy fegyvervásárokon vesznek lőfegyvert. Ezzel szemben várhatóan már a felsőházban el fognak bukni azok a kezdeményezések, hogy ismét tiltsák be a félautomata fegyverek forgalmazását és korlátozzák a tölténytárak kapacitását.

Az amerikai kongresszusban 1994 óta nem fogadtak el a fegyvertartásra vonatkozó, jelentősebb új szabályt.