Natália
1 °C
7 °C

Lemondott a plagizáló főrabbi

2013.04.11. 16:30

Lemondott Gilles Bernheim francia főrabbi, miután kiderült, hogy plagizált, amikor több könyvében is sajátjaként tüntette fel más szerzők szövegrészleteit. A Haaretz híréből az is kiderül, hogy a főrabbi jogtalanul használta a filozófia professzori címet, mivel valójában nem tette le az ehhez szükséges államvizsgát.

A főrabbi már kedden elismerte a Shalom rádió adásában, hogy hibát követett el, de korábban visszautasította, hogy lemondjon. Több munkájában is plágiumra bukkantak: 2011-es Negyven zsidó meditáció című könyve mellett egy tíz évvel korábbi munkájában és egy a melegházasság ellen írt esszéjében, melyből egyébként XVI. Benedek pápa is idézett.

Az első plagizált szövegrészt egy blogger szúrta ki múlt hónapban: a főrabbi Jean-Francois Lyotard filozófus 1996-os szövegét dolgozta bele a Negyen zsidó meditációba, a forrás feltüntetése nélkül. Bernheim először azzal próbált védekezni, hogy Lyotard használta fel az ő nyolcvanas évekbeli előadásain készített jegyzeteit, később elismerte, hogy egy kutatási asszisztens szerkesztette a könyvet, és megpróbálta ráhárítani a felelősséget. Azt, hogy filozófiaprofesszori címet valójában nem szerzett, a L'Express hozta nyilvánosságra.

Bernheim, aki 2008 óta volt főrabbi, melegházasság-ellenes esszéi kapcsán vált széles körben ismert közszereplővé. Külön érdekesség, hogy az egyik plagizált szövegrészt éppen egy ilyen tárgyú esszéjében találták, melyet még XVI. Benedek is idézett múlt decemberben, mint „mélységesen megindító″ írást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?