Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szándékosan nem érzéstelenítették a sebesülteket

2013.04.11. 18:41
Az egyiptomi hadsereg orvosait utasították arra, hogy érzéstelenítés nélkül kezeljék 2012 májusában azokat a tüntetőket, akik megsebesültek, amikor a katonai vezetés elleni békés tüntetésüket szétverte egy csapat felbérelt támadó.

A nyilvánosságra került jelentés szerint doktorok és katonák is bántalmazták a sérülteket - írja a Guardian.

A kairói Abassiya negyedben történtekről kikerülő információk a legújabb fejleményei az egykori véreskezű vezető, Mubarak rezsimje elleni tüntetésekhez kötődő botránysorozatnak. Még mindig nem került nyilvánosságra minden az elnök lemondásához vezető, 2011-ben kezdődő zavargások során történt kínzások, gyilkosságok és emberrablások áldozataival kapcsolatban.

A legfrissebb jelentés arról számol be, hogyan rendelte el a katonai kórház főorvosa, hogy a megsebesült tüntetőket fertőtlenítés és érzéstelenítés nélkül kezeljék. A sebeiket sem moshatták meg. A doktorok és nővérek maguk is számos alkalommal verték a sérülteket, akik közül néhányat a kórház pincéjébe zártak.

A történtek miatt induló eljárásnak különösen nagy jelentősége van a volt rezsim elszámoltatásában. A mai napig nem történt hivatalos jogi lépés az embertelenül eljáró erők ellen. Eddig a katonaság azt állította, végig a tüntetők mellett álltak és egyetlen golyót sem lőttek rájuk. Ez a jelentés az első, ami felelőségre vonja a katonaságot a kínzásokért és gyilkosságokért - mondta Heba Morayef, az egyiptomi emberi jogvédő bizottság elnöke.

A tavaly májusi, zavargásba torkolló békés tüntetés a második legnagyobb demonstráció volt egy éven belül, amit a zsarnok Mubarakot váltó katonai rezsim ellen szerveztek. Az Egyiptom honvédelmi minisztériumának otthont adó Abassiya negyedben összecsapó katonák és tüntetők harca nagy jelentőséggel bírt az elnyomó vezetés elleni harcban. A két emberéletet követelő és majdnem négyszáz sérültet eredményező zavargás mögött is a kormány állt, akik orgyilkosokat fizettek le, hogy támadják meg a békés tüntetőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?