Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Uruguayban is szabad a melegházasság

2013.04.11. 06:42

Uruguay a latin-amerikai országok közül másodikként eltörölte az azonos nemű párok házasságkötésének tilalmát. A 92 fős uruguayi képviselőházban 71 szavazattal fogadták el a melegházasságot lehetővé tévő törvényt. A kongresszusi felsőház, a szenátus egy hete szavazta meg az előterjesztést, szintén elsöprő többséggel.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint Uruguay a 12. ország a világon, ahol jogszerűen házasságot köthetnek az azonos nemű párok. Latin-Amerikában eddig csak Argentínában volt lehetséges ez, valamint a mexikói fővárosban és Brazília egyes államaiban.

Az uruguayi katolikus egyház bírálta a törvényt, mert szerintük az veszélyezteti a család intézményét. "Egyetértek azzal, hogy a család a társadalom alapja, ugyanakkor úgy gondolom, a család alapja a szeretet. A szeretet pedig nem homoszexuális vagy heteroszexuális" - mondta az uruguayi ellenzéki jobboldali-liberális Vörös párt egyik parlamenti képviselője.

Uruguayban 2007 végén fogadták el az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát elismerő törvényt. 2009 óta meleg párok törvényesen fogadhatnak örökbe gyereket a dél-amerikai országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!