Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Uruguayban is szabad a melegházasság

2013.04.11. 06:42

Uruguay a latin-amerikai országok közül másodikként eltörölte az azonos nemű párok házasságkötésének tilalmát. A 92 fős uruguayi képviselőházban 71 szavazattal fogadták el a melegházasságot lehetővé tévő törvényt. A kongresszusi felsőház, a szenátus egy hete szavazta meg az előterjesztést, szintén elsöprő többséggel.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint Uruguay a 12. ország a világon, ahol jogszerűen házasságot köthetnek az azonos nemű párok. Latin-Amerikában eddig csak Argentínában volt lehetséges ez, valamint a mexikói fővárosban és Brazília egyes államaiban.

Az uruguayi katolikus egyház bírálta a törvényt, mert szerintük az veszélyezteti a család intézményét. "Egyetértek azzal, hogy a család a társadalom alapja, ugyanakkor úgy gondolom, a család alapja a szeretet. A szeretet pedig nem homoszexuális vagy heteroszexuális" - mondta az uruguayi ellenzéki jobboldali-liberális Vörös párt egyik parlamenti képviselője.

Uruguayban 2007 végén fogadták el az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát elismerő törvényt. 2009 óta meleg párok törvényesen fogadhatnak örökbe gyereket a dél-amerikai országban.