Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Észak-Korea atomtámadással fenyegeti Japánt

2013.04.12. 16:07
Nukleáris megtorlással fenyegette meg pénteken Észak-Korea Japánt arra az esetre, ha Tokió bármilyen módon beavatkozna egy esetleg kirobbanó konfliktusba a Koreai-félszigeten.

Provokatívnak minősítve azokat a tokiói kijelentéseket, melyek szerint Japán elfogna egy Phenjan által indítandó rakétát, a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés "nukleáris lángba" boríthatná a szigetországot. "Japán ott van forradalmi hadseregünk célkeresztjében, s ha a legkisebb (ilyen) lépést teszi, a háború szikrája elsőnek Japánt éri el" - olvasható a KCNA vezércikkében.

A japán nemzetvédelmi minisztérium egyik szóvivője ennek kapcsán csak annyit közölt, hogy országa kész válaszolni mindenféle forgatókönyvre, s ennek érdekében meghoz minden lehetséges intézkedést.

Phenjanban közben bejelentették, hogy létrejön egy új, atomipari minisztérium, segítendő az atomfegyver-kapacitás és a gazdaság fejlesztési céljainak elérését. A KCNA jelentése szerint a Legfelsőbb Népi Gyűlés által jóváhagyott új minisztérium feladata lesz, hogy ellássa az országot jó minőségű hasadóanyagokkal, s lehetővé tegye önálló kapacitások megteremtését e területen. A meglévő országos atomenergia-hivatalt e célból kabinetszintű szervezet rangjára emelik.

Szöul tárgyalna

Egy dél-koreai kormánytisztviselő eközben azt hangoztatta, hogy országa nyitott a Korea-közi tárgyalások iránt a feszültségek csillapítása érdekében. Kim Hjung Szuk, az újraegyesítési minisztérium szóvivője újságíróknak megerősítette, hogy Szöul csütörtökön konkrétan tárgyalásokat ajánlott Phenjannak.

A helyzet komolyságával kapcsolatban ellentmondásos információk jelentek meg az Egyesült Államokban. Az amerikai katonai hírszerzés álláspontja szerint Észak-Korea már rendelkezhet olyan kisméretű nukleáris robbanószerkezettel, amelyet képes ballisztikus rakétára felszerelni.

Korábban a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) azon a véleményen volt, hogy az észak-koreaiak nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy hordozórakétára szerelhető robbanótöltetet szereljenek össze.

Azt, hogy az amerikai katonai hírszerzésnek megváltozott az észak-koreai nukleáris fegyverek fejlettségére vonatkozó álláspontja, Doug Lamborn republikánus képviselő hozta nyilvánosságra, aki a kongresszusi meghallgatáson egy hétoldalas, tikos DIA-jelentésnek a titkosítás alól feloldott végkövetkeztéseire hivatkozott.

A republikánus képviselő állításaira válaszul a Fehér Ház nyilatkozatot adott ki, ami szerint nem tartják valószínűnek, hogy Észak-Korea képes a nukleáris robbanófejek rakétára szerelésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!