Aliz
6 °C
14 °C

Lemondott a palesztin miniszterelnök

2013.04.13. 20:44

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szombaton hivatalosan is benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, aki elfogadta azt. Az AFP egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva jelentette a hírt. Az Egyesült Államokban tanult közgazdász Fajjád - aki 2007 óta vezeti a palesztin kormányt - élvezi a nyugati hatalmak támogatását, de régóta összeütközésben áll a Fatah párt politikusaival és annak vezetőjével, a palesztin elnökkel.

A palesztinok körében meglehetősen népszerűtlen Fajjád már többször felajánlotta lemondását, de most úgy tűnik, hogy komolyra fordult a dolog. Az elnökkel meglévő nézeteltérésének most az a fő oka, hogy Fajjád márciusban - Abbász ellenében - elfogadta a pénzügyminiszter lemondását.

Tavaly augusztusban a kormányfő új palesztin választások kiírását sürgette annak ellenére, hogy Abbász szerint a szavazást csak azután szabad megtartani, hogy a Fatah megbékélt a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezettel, a Hamásszal. A Fatah vezető szerve a múlt héten élesen bírálta Fajjád kormányának politikáját, "rögtönzőnek és zavarosnak" minősítve azt, különösen a pénzügyi és gazdasági területeken.

Palesztin hivatalos források szerint John Kerry amerikai külügyminiszter péntek este állítólag személyesen beszélt telefonon Mahmúd Abbásszal, határozottan sürgetve őt, hogy lehetőség szerint mielőbb rendezze viszonyát a kormányfővel.

Az AFP szerint Fajjád lemondása veszélybe sodorhatja az izraeli-palesztin kapcsolatok rendezésére tett amerikai erőfeszítéseket. Kerry a napokban izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott egyeztető tárgyalásokat. A háromnapos izraeli látogatását lezáró sajtóértekezleten pedig azt ígérte, hogy további erőfeszítéseket tesz a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?