Judit
2 °C
7 °C

Vegyi fegyvereket vethettek be Szíriában

2013.04.13. 13:11

Vegyi fegyverek használatára utaló nyomokat találtak brit kormányzati szakértők egy talajmintában, amelyet egy titkos brit művelet keretében Szíriából csempésztek ki, bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a szíriai konfliktusban szembenálló felek közül melyik használta e fegyvereket - írta a szombati The Times.

A brit napilapnak név nélkül nyilatkozó katonai források beszámolója szerint a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői egyértelmű bizonyítékokat találtak a talajmintában valamilyen fajtájú vegyi fegyver szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között. A védelmi minisztérium laboratóriumának szakértők kétséget kizáróan megállapították, hogy a talajmintában vegyi fegyverekből eredő vegyszernyomok vannak, és bizonyos, hogy nem olyan anyagok, amilyeneket például zavargások esetén szokás bevetni tömegoszlatásra - írta a The Times.

A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit védelmi minisztérium által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. „Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre a vizsgálati eredmények alapján” - fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása. 
A lap értesülései szerint a talajminta kicsempészését célzó titkos brit művelet célja annak kiderítése volt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem használ-e vegyi fegyvereket a felkelők elleni hadműveletekben.

A The Times felidézi, hogy Barack Obama amerikai elnök nemrégiben következményekkelfenyegette meg Aszadot arra az esetre, ha a szíriai rezsim elkövetné azt a tragikus hibát, hogy vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen. A brit lap szerint Obama ezzel - jóllehet kimondatlanul - bizonyos formájú katonai beavatkozás lehetőségére tett utalást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?