Diána
12 °C
27 °C

Vegyi fegyvereket vethettek be Szíriában

2013.04.13. 13:11

Vegyi fegyverek használatára utaló nyomokat találtak brit kormányzati szakértők egy talajmintában, amelyet egy titkos brit művelet keretében Szíriából csempésztek ki, bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a szíriai konfliktusban szembenálló felek közül melyik használta e fegyvereket - írta a szombati The Times.

A brit napilapnak név nélkül nyilatkozó katonai források beszámolója szerint a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői egyértelmű bizonyítékokat találtak a talajmintában valamilyen fajtájú vegyi fegyver szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között. A védelmi minisztérium laboratóriumának szakértők kétséget kizáróan megállapították, hogy a talajmintában vegyi fegyverekből eredő vegyszernyomok vannak, és bizonyos, hogy nem olyan anyagok, amilyeneket például zavargások esetén szokás bevetni tömegoszlatásra - írta a The Times.

A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit védelmi minisztérium által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. „Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre a vizsgálati eredmények alapján” - fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása. 
A lap értesülései szerint a talajminta kicsempészését célzó titkos brit művelet célja annak kiderítése volt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem használ-e vegyi fegyvereket a felkelők elleni hadműveletekben.

A The Times felidézi, hogy Barack Obama amerikai elnök nemrégiben következményekkelfenyegette meg Aszadot arra az esetre, ha a szíriai rezsim elkövetné azt a tragikus hibát, hogy vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen. A brit lap szerint Obama ezzel - jóllehet kimondatlanul - bizonyos formájú katonai beavatkozás lehetőségére tett utalást.