Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az USA megvédi Japánt Észak-Korea ellen

2013.04.14. 17:09

Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett Japán védelme iránt Észak-Korea fenyegetéseinek fényében, ugyanakkor kész tárgyalni Phenjannal bizonyos feltételek teljesülése esetén – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Tokióban. Az USA még az 1950-es években tett hivatalos ígéretet arra, hogy azonnal közbelép, ha Japánt fegyveres támadás éri.

Erősítenek az együttműködésen

Három országot érintő északkelet-ázsiai körútjának utolsó állomásán Kerry Kisida Fumio japán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat Tokióban, ahol a két diplomata arról állapodott meg, hogy megerősítik a háromoldalú együttműködést az USA, Japán és Dél-Korea között a Koreai-félsziget feszültségei miatt. A Japán fővárost már így is két Patriot rakétaelhárító üteg védi, és az USA két hadihajóját is a körzetbe vezényelte azzal a paranccsal, hogy lője le az Észak-Koreából indított rakétákat.

Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta: a koreai helyzetet békés eszközökkel kell megoldani, s Kim Dzsong Un észak-koreai vezető előtt világos út áll, ha tárgyalni akar az Egyesült Államokkal. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Phenjan kész legyen tárgyalni a leszerelésről – húzta alá a két külügyminiszter.

Kisida a találkozót követően leszögezte: a két szövetséges állam nem engedheti, hogy Észak-Korea atomfegyvereket birtokoljon. Phenjannak be kell tartania korábbi, atom- és rakétaprogramja feladására vonatkozó, valamint a kommunista rezsim által elrabolt külföldi állampolgárokkal kapcsolatos vállalásait – közölte. Kisida szerint Phenjan mostani fenyegetései csak Észak-Korea további elszigetelődéséhez, illetve az ott élő emberek komolyodó elszegényedéséhez vezethet.

Tenni kell az ellen, hogy az elmúlt évek ismétlődjenek

"A kérdés az, hogy milyen lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy ne csak az elmúlt évek körei ismétlődjenek" – fogalmazott Kerry, arra utalva, hogy Észak-Korea már számos alkalommal megígérte fegyverkezésének feladását, de mindig újrakezdte az atomprogramot.

Észak-Korea az elmúlt hetekben atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Japánt is, miután azok szigorú szankciókat vezettek be a phenjani rezsimmel szemben annak korábbi rakétatesztje és kísérleti atomrobbantása miatt.

Japán és Észak-Korea megbékélését Phenjan időszakosan kiújuló háborús fenyegetései mellett az 1970-es és 1980-as években Phenjan által elrabolt japán állampolgárok sorsával kapcsolatos vita is akadályozza.

Kerry Tokióban kitért Kína és Japán szigetvitájára is, leszögezve, hogy Washington ellenez minden kényszerítő lépést Peking részéről. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az USA nem foglal állást a szuverenitási kérdésben. Kerry kelet-ázsiai körútjának szombati, kínai állomásán úgy tapasztalta, hogy a kínai kormány is komoly lépések megtételére készül az észak-koreai atomprogram leállításának érdekében, ugyanakkor a feszült helyzet enyhítését is fontosnak tartják.

A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos viszály miatt tavaly ősszel mérgesedett el Ázsia két legnagyobb gazdaságának kapcsolata. A Japán fennhatósága alá tartozó területen azóta folyamatosak a kínai járőrözések.

Az amerikai külügyminiszter Japánt támogató szavai mindössze egy nappal azután hangzottak el, hogy Kerry Pekingben az amerikai-kínai kapcsolatok új szintre emelését ígérte. Washington korábban már több alkalommal leszögezte, hogy megvédi a szigeteket egy esetleges támadás esetén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!