Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Észak-Korea: Ravasz trükk a tárgyalási javaslat

2013.04.14. 13:35

Ravasz trükknek minősítette és elutasította Észak-Korea vasárnap a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat. A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője a KCNA észak-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar folytatni, akkor „előbb fel kellene hagynia konfrontációra törekvő magatartásával".

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön felajánlotta a szomszédos országnak a párbeszéd lehetőségét. Azt javasolta, hogy első lépésként tárgyaljanak a két Korea határán lévő, közösen üzemeltetett keszongi ipari park működésének újraindításáról. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter csütörtökön szintén felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az észak-koreai szóvivő vasárnap alattomos és jelentéktelen gesztusnak nyilvánította Ju tárgyalási javaslatát, amelynek szerinte az a valódi célja, hogy elleplezze az Észak lerohanására szőtt tervet. Hozzátette, hogy a feszültség kiéleződéséért a szokásos éves közös hadgyakorlatát megtartó Dél-Korea és az Egyesült Államok felelős.

Phenjan hétfőn jelentette be, hogy kivonja a munkásokat a különleges gazdasági övezetből, és egyelőre nem vesz részt az ipari park működtetésében. 123 dél-koreai vállalatnak van telephelye a két Korea határától tíz kilométerre, észak-koreai területen lévő ipari parkban, amelyben nagyjából 53 ezer észak-koreai munkás dolgozik. A dél-koreai munkásokat már egy héttel korábban kitiltották Keszongból az észak-koreai hatóságok.

Számos szöuli elemző úgy véli, hogy Észak-Korea nem enyhít háborús retorikáján, amíg a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat be nem fejeződik. Dél-Korea és az Egyesült Államok Foal Eagle fedőnevű közös hadgyakorlata március elején kezdődött, és április végéig tart Dél-Korea déli és keleti partjainál.

Az észak-koreai feszült helyzettel kapcsolatosforgatókönyvekről  korábbi cikkünkben olvashat bővebben, és Észak Korea haderejéről is talál összefoglalót. A mostani konfliktus gazdasági hatásairól, a keszongi ipari parkról korábbi cikkünkben olvashat bővebben>>>

Keményen bírálták a BBC-t

Éles vita robbant ki vasárnap a BBC és az egyik legtekintélyesebb brit egyetem között, miután kiderült, hogy az egyetem Észak-Koreába látogató egyik tanulmányi csoportjához a brit közszolgálati tévétársaság egy álcázott forgatóstábja is csatlakozott, és titokban dokumentumfilmet készített az észak-koreai állapotokról.

John Sweeney, a BBC televízió Panorama című külpolitikai magazinműsorának újságírója magát PhD-tanulmányokat végző kutatónak kiadva vett részt a London School of Economics (LSE) által szervezett túrán, és ugyancsak kutatóként utazó operatőrével rejtett kamerás felvételeket készítettek Észak-Koreában.

A filmet a Panorama a hétfő esti adásban tűzte műsorra, de az egyetem vasárnap nyilatkozatban követelte, hogy a BBC ne sugározza a programot. Az LSE érvelése szerint a tanulmányúton részt vett hallgatókkal az utazás előtt nem közölték egyértelmű részletességgel, hogy egy titokban utazó BBC-stáb az utat dokumentumfilm készítésére akarja felhasználni, és így nem volt kellő mennyiségű információjuk annak eldöntéséhez, hogy beleegyeznek-e a forgatócsoport jelenlétébe.

Az egyetem szerint a csoport így súlyos veszélyeknek lett volna kitéve abban az esetben, ha az álcázott BBC-stáb még észak-koreai tartózkodásuk idején lelepleződött volna. Sweeney viszont azt állítja, hogy a diákoknak megmondták, egy újságíró is velük lesz, csak az egyetemet nem értesítették erről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!