Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrök lőttek rá a guantanamói foglyokra

2013.04.14. 10:53
Erőszakba torkollott szombaton a Kuba szigeti guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség: az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az incidensben, amely a 6-os tábor nevű, közepesen szigorú részlegben történt, néhányan könnyebben megsebesültek, jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy guantánamói katonai szóvivőre hivatkozva. Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek Guantánamó-öböli amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük a fogolytábor 2002-es létrehozása óta.

Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak szent könyvükkel, a Koránnal a cellák ellenőrzése során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 őrizetes utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá.

Robert Durand százados, a tábor szóvivője elmondta a The Washington Post című napilapnak: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat. A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Beszámolók szerint az őrizetesek seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik több lövést adtak le speciális, gumilövedékeket kilövő rövid csövű puskákból. "Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan" - mondta Durand százados. Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort. A kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe.