Gusztáv
3 °C
7 °C

Őrök lőttek rá a guantanamói foglyokra

2013.04.14. 10:53
Erőszakba torkollott szombaton a Kuba szigeti guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség: az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az incidensben, amely a 6-os tábor nevű, közepesen szigorú részlegben történt, néhányan könnyebben megsebesültek, jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy guantánamói katonai szóvivőre hivatkozva. Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek Guantánamó-öböli amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük a fogolytábor 2002-es létrehozása óta.

Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak szent könyvükkel, a Koránnal a cellák ellenőrzése során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 őrizetes utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá.

Robert Durand százados, a tábor szóvivője elmondta a The Washington Post című napilapnak: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat. A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Beszámolók szerint az őrizetesek seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik több lövést adtak le speciális, gumilövedékeket kilövő rövid csövű puskákból. "Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan" - mondta Durand százados. Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort. A kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!