Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ellenzék nyert Horvátországban

2013.04.15. 06:21

Az ellenzékben lévő jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetség nyerte az első horvátországi európai parlamenti választást vasárnap. A részvétel rendkívül alacsony volt, a szavazásra jogosult polgárok 20.78%-a ment csak el szavazni.

A szavazókörzetek 96 százalékában összeszámolt voksok alapján a HDZ vezette koalíció a szavazatok 33 százalékát szerezte meg. A HDZ ezzel a 12 horvát EP-mandátum felét szerezte meg, így hat jelöltje jutott be az uniós parlamentbe. A kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) vezette pártlistáról öt jelölt jutott be az EP-be, illetve egy mandátumot szerzett a szintén ellenzéki baloldali dolgozók pártja (Hrvatski laburisti - stranka rada).

Az előzetes közvélemény-kutatások a kormányzó SDP, a néppárt (HNS) és a nyugdíjasok pártjának (HSU) közös listáját tartotta esélyesebbnek, de Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja kikászálódott a legutóbbi parlamenti választáson elszenvedett vereségből. 

Zarko Puhovski zágrábi politikai elemző szerint részben azért volt nagyon alacsony a részvétel, mert a polgárok tudták, hogy nincs nagy tétje a szavazásnak. Választási kampány gyakorlatilag nem volt, helyette három hétig tartó "kampánycsendet" tartottak a részt vevő pártok és pártszövetségek, ezzel is jelezve, hogy nem fontos számukra az első horvátországi EP-választás. Zarko Puhovski felhívta a figyelmet viszont arra, hogy Horvátországban messze alacsonyabb volt a részvétel, mint más EU-tagországokban az első EP-választáskor, vagyis Horvátország lelkesedés nélkül, kelletlenül lép be az Európai Unióba.

Horvátország 12 képviselője július elsején, az ország hivatalos EU-csatlakozása után kezdheti meg munkáját az Európai Parlamentben, de csak egy évre. A jövő év tavaszán tartják ugyanis az Európai Unióban a soros EP-választásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!