István, Vajk
17 °C
34 °C

Amerikai helikopter zuhant le az észak-koreai határnál

2013.04.16. 10:25

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatán lezuhant kedden egy amerikai katonai helikopter dél-koreai területen, de közel az északi határhoz. Minden rajta tartózkodó sértetlen maradt.

A CH-53 Sikorsky szállító helikopteren a háromtagú személyzeten kívül 13 katona utazott. A gép leszállást hajtott végre egy lőtéren nehéz körülmények között, Szöultól 88 kilométerre északra, amikor a baleset történt.

A katonáknak még azelőtt sikerült kiugraniuk a gépből, hogy az földnek csapódott. Utána kigyulladt a jármű. A baleset okát egyelőre nem tudják.

Utoljára tavaly januárban szenvedett balesetet CH-53 típusú szállító helikopter. Az Afganisztán déli részén történt balesetben akkor hat amerikai katona vesztette életét.

1977-ben 54 izraeli katona halt meg, amikor lezuhant egy CH-53-as, 1997-ben pedig 73, amikor az izraeli hadsereg két CH-53-as Galilea fölött összeütközött.

A Foal Eagle elnevezésű, két hónapig tartó közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat március elsején kezdődött 200 ezer katonai részvételével. Phenjan a hadgyakorlat miatt atomháborúval fenyegette meg Washingtont.

A hadgyakorlaton többek között partraszállási műveleteket végeznek, valamint egy olyan válsághelyzetre való reagálásra készülnek fel a két ország katonái, amely a Koreai-félszigeten bekövetkezne be. Szöul és a Dél-Koreában 28 ezer katonát állomásoztató Washington szerint az éves hadgyakorlat védelmi célokat szolgál.