Cecília
4 °C
6 °C

Amerikai helikopter zuhant le az észak-koreai határnál

2013.04.16. 10:25

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatán lezuhant kedden egy amerikai katonai helikopter dél-koreai területen, de közel az északi határhoz. Minden rajta tartózkodó sértetlen maradt.

A CH-53 Sikorsky szállító helikopteren a háromtagú személyzeten kívül 13 katona utazott. A gép leszállást hajtott végre egy lőtéren nehéz körülmények között, Szöultól 88 kilométerre északra, amikor a baleset történt.

A katonáknak még azelőtt sikerült kiugraniuk a gépből, hogy az földnek csapódott. Utána kigyulladt a jármű. A baleset okát egyelőre nem tudják.

Utoljára tavaly januárban szenvedett balesetet CH-53 típusú szállító helikopter. Az Afganisztán déli részén történt balesetben akkor hat amerikai katona vesztette életét.

1977-ben 54 izraeli katona halt meg, amikor lezuhant egy CH-53-as, 1997-ben pedig 73, amikor az izraeli hadsereg két CH-53-as Galilea fölött összeütközött.

A Foal Eagle elnevezésű, két hónapig tartó közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat március elsején kezdődött 200 ezer katonai részvételével. Phenjan a hadgyakorlat miatt atomháborúval fenyegette meg Washingtont.

A hadgyakorlaton többek között partraszállási műveleteket végeznek, valamint egy olyan válsághelyzetre való reagálásra készülnek fel a két ország katonái, amely a Koreai-félszigeten bekövetkezne be. Szöul és a Dél-Koreában 28 ezer katonát állomásoztató Washington szerint az éves hadgyakorlat védelmi célokat szolgál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?