Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama: Terrortámadás volt Bostonban

2013.04.16. 17:53 Módosítva: 2013-04-16 22:24:50

Barack Obama amerikai elnök kedden már terrorcselekménynek minősítette a bostoni maraton befutójánál elkövetett két robbantást, amiben hárman meghaltak, a sérültek száma pedig már 176-ra emelkedett. „Ez egy borzalmas, gyáva tett volt" – mondta a Fehér Házban, miután fontos kormányzati tisztviselőkkel találkozott.

Obama hétfői beszédében még kerülte a terrorizmus kifejezést, de mint kedden elmondta, az FBI terrortámadásként kezeli a merényletet, mert minden pokolgéppel elkövetett összehangolt támadás annak számít.

Mint mondta, a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy egy csoport vagy egy ember követte el a merényletet, sem azt, mi állhatott a robbantások mögött. „Egyelőre minden más csak találgatás" – hangsúlyozta.

Közben az FBI bejelentette, hogy már nem veszélyes a bostoni maraton befutójánál elkövetett robbantások helyszíne. Deval Patrick massachusetts-i kormányzó hangsúlyozta, hogy a két működésbe lépett robbanószerkezeten kívül nem találtak többet a helyszínen maradt gyanús csomagok ellenőrzésekor. Az keddre sem derült ki, hogy a John F. Kennedy könyvtárban fellobbant tűz kapcsolatba hozható volt-e a merényletekkel.

Sok sérült állapota válságos

Ez volt a legsúlyosabb támadás 2001. szeptember 11-e óta, amit amerikai területen követtek el. Ed Davis bostoni rendőrfőnök azt mondta, hogy a kórházban ápolt 176 sérült közül 17 ember állapota válságos, és legalább nyolc gyerek is megsérült. A rendőrség kedden is megerősítette, hogy nem kaptak arról titkos szolgálati információkat, hogy támadás készülne a maraton ellen.

Tizenhét sérült állapota még mindig válságos. A sérülteket kezelő egyik orvos elmondta, hogy a sebekben talált repeszek mellett sörét és szögek is voltak. Megerősítették, hogy a robbantásban meghalt nyolcéves kisfiú édesanyját súlyos sérülésekkel ápolják, míg szintén ír táncos húga egyik lábát amputálni kellett.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy ki volt a második halálos áldozat. Krystle Campbellnek hívták, Medfordban élt, közölte a város polgármestere. A 29 éves nő egy étterem vezetője volt. A harmadik halálos áldozat nevét egyelőre nem jelentették be.

Átkutattak egy lakást

A hatóságok bombaszakértőkkel együtt átkutattak egy lakást Revere-ben, ahonnan több dolgot magukkal vittek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs egyértelmű gyanúsított, és nem tudni, miért robbantottak. Chuck Hagel védelmi miniszter kegyetlen terrorcselekménynek nevezte a történteket, de szerinte széleskörű vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy vajon egy külföldi vagy amerikai terrorcsoport lehet-e felelős érte.

Hétfőn elterjedt, hogy a hatóságok egy szaúdi férfit gyanúsítanak, de később a rendőrség cáfolta, hogy lenne gyanúsítottjuk. A CBS úgy tudja, hogy az egyik kórházban őrzött férfit valaki látta elfutni a robbanás pillanatában, utána futott és leteperte. Együttműködő volt, amikor kihallgatták, és tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Rendőrségi források megerősítették a Fox News-nak, hogy a Revere-ben egy épület ötödik emeletén a robbantásokkal összefüggésben kutattak át egy lakást. A Fox News úgy tudja, hogy a kórházban őrzött, szintén súlyosan megsérült férfi lakásáról van szó.

A pakisztáni tálibok nem

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta a merényletek elkövetését, ugyanakkor a pakisztáni tálibok, akik korábban megfenyegették az Egyesült Államokat, tagadták, hogy bármi közük lenne a merénylethez. Egy európai biztonsági tisztviselő azt mondta, hogy a nyomozók egyelőre úgy vélik, nem öngyilkos merényleteket elkövető csoportok állnak a robbantás mögött, de egyelőre még korai teljesen kizárni ezt a verziót.

A rendőrség sok bejelentést kapott, és továbbra is arra sürgették az embereket, hogy segítsenek a nyomozásban, írja a BBC. „Akár a világ végére is elmegyünk, hogy azonosítsuk a felelősöket" – mondta Richard DesLauriers, a nyomozás vezetésével megbízott FBI-ügynök. A hatóságok azt tervezik, hogy több száz, több ezer videófelvételt néznek végig értékelhető nyomok után kutatva. Még mindig várnak felvételeket és fotókat, amelyek segíthetnének felderíteni, ki vagy kik a felelősök a bostoni maraton befutójánál hétfőn elkövetett két robbantásért.

Több forrás is megerősítette, hogy a nyomozás még nagyon képlékeny, számos lehetőséget mérlegelnek az FBI-nál. A nyomozók egyelőre a robbanószerkezetekről sem árultak el semmilyen információt. Egy rendőrségi forrás azt mondta a CBS News-nak, hogy a két bomba ott hagyott tárgynak tűnt. Azt még mindig nem tudni egyértelműen, hogy a szemétben találták-e meg a robbanószerkezeteket, vagy a járdán helyezték el azokat. A névtelen forrás azt is elmondta, hogy nem plasztikbombákról volt szó, habár viszonylag nagy volt a robbanás mindkét esetben.

Szigorúbb biztonsági intézkedések

A rendőrség Amerika-szerte, Washingtontól Los Angelesig megerősítette a biztonsági intézkedéseket a kormányzati épületek, a közlekedési csomópontok és a sportesemények közelében.

A bostoni maratonon elkövetett két robbantás után felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit, de megrendezik az eseményt, jelentették be a szervezők és a brit hatóságok.

A szervezők egyelőre nem mondtak részleteket arról, hogy milyen szigorítások várhatók, ezekről a következő órákban, napokban döntenek. Egy neve elhallgatását kérő rendőri forrás azt mondta, hogy nem tudnak konkrét, a londoni maratont érintő fenyegetésről.