Rossz néven vette Orbán szavait az osztrák külügy

2013.04.16. 17:25

Sajnálkozásának adott hangot Reinhold Lopatka osztrák külügyi államtitkár kedden amiatt, hogy Orbán Viktor egy interjúban arra utalt: az osztrák gazdák többsége nem törvényesen tevékenykedik Magyarországon. "Rendkívül sajnálatos az osztrák gazdák és földbérlők általánosító elítélése" - írta közleményében az osztrák államtitkár a Kurier című napilapban kedden megjelent interjúra reagálva.

Orbán az interjúban arról beszélt, hogy kevés külföldi tevékenykedik a mezőgazdaságban Magyarországon. A riporter felvetette, hogy Ausztria szerint mintegy kétszáz osztrák gazdálkodik Magyarország területén. Orbán erre azt válaszolta, ők "valószínűleg mind olyanok, akik törvényellenesen tevékenykednek" Magyarországon.

A miniszterelnök az interjúban elmondta: a magyar törvény azt írja elő, hogy egy évben legkevesebb 185 napig az országban kell tartózkodnia annak, aki gazdálkodni akar. Orbán szerint néhány tucat külföldi, azok, akik az év nagy részében az országban tartózkodnak, nagyon sikeres. "Ennek örülünk is" - tette hozzá. A gondot azok a külföldiek és magyarok jelentik, akik zsebszerződéseket kötöttek, magyarázta.

A miniszterelnök kijelentette: érvényes szerződéseket nem lehet utólag semmissé tenni. Arra a felvetésre válaszolt ezzel, miszerint olyanok is felszólítást kaptak az adásvétel érvénytelenítésére, akik jogszerűen vettek földet.

Reinhold Lopatka az interjúra reagáló közleményében azt írta: a jogszerűen földet szerzett és Magyarországon gazdálkodó osztrákok Magyarország fejlődéséhez is hozzájárulnak, a külföldön befektető osztrákoknak pedig jogbiztonságra van szükségük. "A mai Európában magától értetődőnek kellene lennie, hogy a jogszerűen megkötött szerződések érvényesek, ahogy azt Orbán miniszterelnök is aláhúzta" - áll a közleményben.

Az osztrák külügyi államtitkár szerint "nem első alkalommal csorbulnak osztrák vállalkozók érdekei a magyar törvényhozásban". Megjegyezte, hogy a két ország közti intenzív gazdasági kapcsolatok mindkét országnak előnyösek, és sajnálatosnak nevezete, hogy "a médián keresztül érkeznek ilyen üzenetek". Lopatkának ezen a héten megbeszélése lesz a témában Budapesten magyar kollégáival.

Orbán Viktorral több német lapban is megjelent most interjú. A miniszterelnök egyebek mellett az alaptörvény negyedik módosításáról beszélt, és arról: nem értik, miért nem kell Európának a magyarok sikertörténete.  • Hírek
  • Bankszámla