Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Halálos mérget küldtek egy amerikai szenátornak

2013.04.17. 06:26

Halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldtek Roger Wicker amerikai szenátornak egy nappal a bostoni robbantások után - közölték szenátusi és rendőrségi illetékesek.

A CNN hírtelevízió szerint három vizsgálatot végeztek el a Mississippiből való republikánus szenátor címére kedd délután érkezett gyanús borítékon, mindhárom vizsgálat megerősítette, hogy ricint tartalmaz. A borítékot a hadsereg marylandi orvosbiológiai kutatólaboratóriumába küldték további vizsgálatokra.

A rendőrség a történtekről azonnal tájékoztatta a törvényhozókat, óvatosságot kérve tőlük, Roger Wicker szenátor pedig védelmet kapott.

Claire McCaskil Missouri állambeli szenátor részleteket mellőzve közölte, hogy a hatóságok egy férfit gyanúsítanak, aki már korábban küldött leveleket a törvényhozóknak. Más hivatalos forrásokból azonban nem erősítették meg, hogy van gyanúsítottja az ügynek. A CNN jól értesült forrásokra hivatkozva közölte, hogy helyi idő szerint kedd éjszakáig senkit se vettek őrizetbe.

Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának vezetője közölte, hogy a levél a kongresszus postázójába érkezett, amely a Capitoliumon kívül található, Maryland államban. Ott szokták alaposan ellenőrizni a képviselőház és a szenátus tagjaihoz érkező küldeményeket. Felfigyeltek most a Wickernek címzett borítékra, s gyanús fehér port találtak benne, amelyről kiderült, hogy méreg.

A borítékot a Tennessee állambeli Memphisben adták fel postára, de a feladó címét nem tüntették fel rajta. A kongresszusi postázót az ellenőrzés idejére bezárták. A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Egyelőre nem találtak összefüggést a ricines küldemény és a bostoni robbantások között.   

A 61 éves Roger Wicker hat éve tagja a szenátusnak, korábban a képviselőháznak volt a tagja. Nem tartozik az ismertebb szenátorok közé.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megöl egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!