Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kuktába rejtették a bostoni bombákat

2013.04.17. 08:15

Semmi nem utal arra, hogy része lenne egy szélesebb összeesküvésnek a bostoni maratonon elkövetett két robbantás, amelyben három ember meghalt, és több mint 180 megsebesült - közölte kedden Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

A tárcavezető éberségre szólította az amerikaiakat, arra kérte őket, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha valami gyanúsat észlelnek. Az amerikai nagyvárosokban megszigorítják az óvintézkedéseket, a rendőrök fokozzák a járőrözést a repülőtereken és a vasútállomásokon, illetve olyan helyeken, ahol általában nagyobb tömegek gyülekeznek.

Richard DesLauirers, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékese közölte, hogy továbbra sincsenek egyértelmű információk a robbantások elkövetőiről. Azt sem tudni, hogy egy ember vagy többen hajtották végre a merényleteket, és az indítékok sem ismertek. A bostoni hatóságok ötvenezer dollárt ajánlottak fel annak, aki a tettesek nyomára vezeti a hatóságokat.

Kuktába rejtették

Nyomozati forrásokból ismertté vált, hogy a tettesek hatliteres kuktákban helyezték el a robbanóanyagot. Az edényeket fekete vászonzsákba tették, megtöltötték fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A pokolgépet a földre tették, de korábban olyan információk láttak napvilágot, hogy a tettesek kukákba rejtették a robbanószerkezeteket.

A CNN fényképet tett közzé az egyik robbantás helyszínéről, amelyen a detonáció előtt a biztonsági kordonnál látható egy elhagyott csomag, de a detonáció után már nem volt ott. A hírtelevízió azt feltételezi, hogy a felvételen látható csomagban volt a pokolgép.

Az FBI és a belbiztonsági szolgálat egyik, három évvel ezelőtti jelentése szerint kuktás pokolgépeket korábban afganisztáni, indiai, nepáli és pakisztáni robbantásokban használtak. De ilyen bombát próbáltak robbantani New York-i Times Square-n 2010 májusában is. Az al-Kaida jemeni szárnya három évvel ezelőtt az interneten a "magányos merénylők" figyelmébe ajánlott egy angol nyelvű leírást arról, hogyan kell készíteni ilyen pokolgépet.

Kínai diák a harmadik áldozat

A bostoni maraton idején hétfőn elkövetett két robbantásban három ember halt meg. Legfrissebb hírek szerint 183-an megsebesültek, 17-nek közülük válságos az állapota. Köztük van egy 9 éves lány és egy 10 éves fiú. Összesen legalább nyolc sebesült gyereket ápolnak kórházban.


Azonosították közben a robbantások harmadik halálos áldozatát. Kína New York-i főkonzulátusa közölte, hogy kínai állampolgárról van szó, de a hozzátartozók azt kérték, hogy a nevét ne hozzák nyilvánosságra. A sebesültek között is van egy kínai állampolgár, s az ő állapota stabil.

Két halálos áldozatról már korábban kiderült, hogy egyikük egy nyolcéves amerikai kisfiú, név szerint Martin Richard - akinek hatéves húga és édesanyja is súlyosan megsebesült -, illetve a 29 éves Krystle Campbell, aki egy étteremnek volt a vezetője. A harmadik áldozat kiléte eddig nem volt ismert. Annyit lehetett tudni róla, hogy a Bostoni Egyetem diákja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?