Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyar zászlóval fogadták az olasz nagykövetet

2013.04.17. 15:13

Tévedésből a magyar zászlóval fogadták a román gazdasági minisztériumban az olasz nagykövetet és az általa vezetett küldöttséget. A hírről beszámoló Romania TV fényképeket is közzétett a kínos esetről. A képen Varujan Vosganian román gazdasági miniszter látható, amint tárgyalóasztalnál ül Diego Brasioli olasz nagykövettel.

Az ilyen alkalmaknak megfelelően a felek által képviselt országok zászlóit is kitűzték. Az asztal egyik sarkában a román zászló volt látható, vele szemben pedig a magyar az olasz helyett. A hírtelevízió megállapítja, hogy a diplomáciai bakit senki nem javította ki, a tárgyalások ideje alatt végig a magyar zászló volt kitéve.

A színeit tekintve az olasz és a magyar nemzeti jelkép egyaránt piros, fehér, zöld, de az olaszon függőlegesen balról jobbra zöld, fehér, piros sorrendben szerepelnek a színek, míg a magyar zászlón vízszintesen piros, fehér zöld sorrendben.

A hírtelevízió szerint a diplomáciai baki annál súlyosabb, hogy a román gazdasági minisztérium a romániai befektetési lehetőségekről akarta meggyőzni az olaszokat. Romániában számos olasz befektető van, főleg az ország nyugati részén a Bánságban, ahol kiterjedt mezőgazdasági földeket birtokolnak. Olaszország Románia második legnagyobb kereskedelmi partnere Németország után.

Magyarország és Románia között a székely zászló miatt volt diplomáciai összetűzés. Kövér László házelnök februárban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülése alkalmából kitűzette a Parlamentre a székely zászlót. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor alapvető emberi jognak nevezte a nemzeti közösségek szimbólumainak használatát, és köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek „erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót. A román fél válaszul a bukaresti parlament épületére tűzte ki a székely zászlót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?