Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Szájer: Még mindig nem tudjuk, mi a baja az EU-nak

2013.04.17. 13:48 Módosítva: 2013.04.17. 15:19

A szerda reggeli, Magyarország alkotmányos helyzetéről szóló strasbourgi plenáris vita után Szájer József értékelte az Európai Parlamentben elhangzottakat. "Semmi újdonság nem történt. Immáron harmadik alkalommal itt az Európai Parlamentben ugyanazokat az alaptalan érveket és ugyanazokat a rágalmazásokat halljuk, mint amit egyébként korábban is több alkalommal. Ez a vita annyiban volt újdonság, hogy már unalmas is volt. Ilyen értelemben sok hűhó semmiért, sok hűhó nélkül" - kezdte értékelését a képviselő.

Mint elmondta, a liberálisok frakcióvezetője és a vita kezdeményezője, Guy Verhofstadt eredetileg nem vett volna részt magában a vitában, Szájerék azonban jelezték neki, hogy ezt nem tartják helyesnek. Szájer azt is szóvá tette, hogy eközben "nekünk nem adtak szót, egyesek még az ellen is tiltakoztak, hogy a véleményünket kérdés formájában kifejezzük", utalva arra, hogy a vita során szót kérő fideszes képviselőt meg akarták akadályozni abban, hogy reagálni tudjon Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető szavaira, amikor Swoboda az antiszemitizmus vádját fogalmazta meg hozzászólása végén.

A zöldpárti Rebecca Harms és Daniel Cohn-Bendit bekiabálással próbálták meg lebeszélni az elnököt, hogy szót adjon Szájernek. "Nyilván ők is így küzdenek a sajtószabadság és a szólásszabadság érdekében. A gyakorlatuk önmagában cáfolja azt, amiről beszélnek. Hiteltelen, minden alapot nélkülöző. Feltehetően az elkövetkezendő egy évben is hasonlókra számíthatunk" - mondta a fideszes képviselő.

"A Néppártól megkaptuk azt a szükséges támogatást, amit tegnap is jeleztek, vagyis az Európai Néppárt azokban a kérdésekben, amelyeket a Bizottságnak tisztáznia kell, megvárja a Bizottság álláspontját, egyébként pedig megelőlegezi azt a bizalmat, amit minden ilyen vizsgálat előtt biztosítani kell mindenkinek" - Szájer úgy fogalmazott, ezt a bizalmat a többi párt részéről nem kapták meg.

A képviselő szerint a vita során az Európai Néppárt világosan fellépett az egységes mérce alkalmazásáért. Szájer ugyanakkor érdeklődéssel várja a Bizottság "önkényességet elkerülő", "korrekt" eljárását: amint Szájer felhívta rá a figyelmet, Viviane Reding biztos a vitában tévesen állította, hogy a magyar Alkotmánybíróság megsemmisítette volna az adatvédelmi ombudsman megszűnésével kapcsolatos passzust. "Ez azon kevés passzusok közé tartozott, melyet az átmeneti rendelkezések között nem semmisítettek meg" - mondta Szájer, aki már felhívta rá a biztos figyelmét, hogy ez egy tárgyi tévedés, "mely nyilván a jogi ismeretek hiányából fakad". (A plenáris vita során a Jobbik EP-képviselője, Morvai Krisztina is felemlegette, hogy Viviane Redingnek bölcsész, nem pedig jogi végzettsége van.)

Hannes Swoboda felszólalásáról a képviselő elmondta, a szocialista frakcióvezető szerinte kettős mércét alkalmaz, amikor más országokban korlátozták a választási reklámokat, nem tiltakozott. Szájer ezen kívül azt is kifogásolta, hogy Swoboda ellenezte, amikor felmerült, hogy Románia és az ottani jogsértések ügyében is vitát tartson az Európai Parlament.

Swoboda felszólalásában beszélt arról is, hogy Vividane Reding ellen kampány folyik Magyarországon. "Reding asszony pitbullá minősítése szerintem tőle származik, ilyen magyar újságban nem jelent meg. Ha jól emlékszem, a Heti Válasz címlapján a sajtószabadság jegyében a bulldog kifejezés jelent meg. Ami egyébként a magyar alkotmányos szóhasználatban az, aki a jogokat elkeseredetten, akár a fogával is védi" - reagált Szájer.

"Verhofstadt volt az egyetlen, aki felvetette a hetes paragrafus alkalmazását, ezzel egyedül maradt. Mind a zöldek, mind a szocialisták világossá tették, hogy ebben az ügyben nem partnerek" - mondta a képviselő a liberálisokat képviselő Guy Verhofstadt hozzászólásáról, akivel kapcsolatban szintén kiemelte, hogy a Romániáról szóló vitát ő sem támogatta.

A zöldpárti Rebecca Harms felszólalása kapcsán Szájer arról beszélt, ők nem Bécset, Moszkvát és Brüsszelt hasonlították össze, hanem a módszereiket. "Amikor koncepciós eljárás folyik egy ország ellen, olyan tárgyalás, ahol nem a tények számítanak, vagy tárgyalás nélkül hirdetnek ítéletet, abban az esetben ezek a módszerek elítélendőek. És ezek a módszerek hasonlítanak arra, amit a szabadságharc után és a kommunista időszakban alkalmaztak" - fogalmazott.

Az MSZP európai parlamenti képviselőiről Szájer azt mondta, ugyan a magyar szocialisták ebben az ügyben nem szólaltak meg, "de itt most szemtanúi lehettünk a plénumon mindannyian, hogy az egyik szocialista hölgy egy nagy paksamétát adott át Reding asszonynak, nyilván segítve azt a jogi eljárást, amelyet az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban folytat". Szájer arról beszélt, meg fogja kérdezni, mit tartalmaznak azok az iratok.

"Immár harmadszorra nem jutottunk előrébb abban, hogy megtudjuk, mi a baja az Európai Uniónak" - összegezte a vitát Szájer, aki szerint érdeklődve állnak a Bizottság - megfogalmazása szerint - korrektnek várt, kettős mércék nélküli vizsgálata, illetve a Bizottság készülő jelentése elé.