Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új-Zélandon is legális a melegházasság

2013.04.17. 15:17

Új-Zéland, az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként legalizálta a melegházaságot, a szerda este tartott parlamenti szavazáson. Az első meleg pár várhatóan augusztusban kelhet egybe hivatalosan.

A helyi idő szerint szerda este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő szavazott igennel a melegházasság engedélyezésére és mindössze négyen szavaztak nemmel. A reformjavaslatot a legerősebb ellenzéki párt, a Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő. Rengeteg új-zélandi kocsmákban kísérte figyelemmel a parlamenti vitát és szavazást, amit a televízió is közvetített. A rossz idő ellenére több százan várták a fejleményeket a parlament előtt.

"A törvény eddig alsóbbrendűnek tekintette az új-zélandi homoszexuálisokat a többi polgárnál" − mondta a képviselőnő, majd hozzátette a jogszabály módosításnak köszönhetően az állam nem tudja többé diszkriminálni a társadalom egy csoportját, annak szexuális orientációja miatt. Az indítványt John Key jobbközép kormányfő is támogatta. Jonathan Young konzervatív képviselő volt viszont az egyike azoknak, akik nem támogatták a javaslatot. Mint mondta: „Azt gondolom, hogy a társadalmunk ezen a téren megosztottabb, mint ez a parlament”

A 4,5 millió lakosú Új-Zéland a 14. ország a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát. Korábban Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Norvégiában, Svédországban, Portugáliában, Izlandon, Argentínában, Uruguayban és legutóbb Franciaországban hoztak hasonló döntést.