Szilárda
-4 °C
3 °C

Az FBI elkapta Obama fenyegetőjét

2013.04.18. 06:57

Őrizetbe vettek az amerikai hatóságok szerdán egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldött előző nap Barack Obama amerikai elnöknek és egy szenátornak.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy a 45 éves férfit, név szerint Paul Kevin Curtist, a Mississippi állambeli Corinth településen vették őrizetbe.

Az FBI szerint nincs arra utaló jel, hogy összefügg a fertőzött borítékok továbbítása az egy nappal korábban történt bostoni kettős robbantással. A leveleket a Tennessee állambeli Memphisben adták fel április 8-án, vagyis még a bostoni maraton előtt. A gyanúsított küldött egy harmadik levelet is, a címzett egy bíró volt Mississippi államban.

Kedden Barack Obama és Roger Wicker republikánus szenátor postájában is találtak gyanús port tartalmazó borítékot. Az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy a borítékok ricint tartalmaznak, de a megerősítéshez meg kell várni az FBI laboratóriumának végleges jelentését.

Mindkét levél bíráló megjegyzéseket tartalmazott a címzettekhek, azzal az üzenettel, hogy "cinkos, aki néma". Mindkettőben szerepeltek a gyanúsított nevének kezdőbetűi, s az, hogy ő egyetért a küldeményben megfogalmazottakkal.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az utóbbi években már történtek hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el, mielőtt letartóztatták volna.

Az eset nyomán a Fehér Házéhoz hasonlóan a kongresszus postázóját is elköltöztették a közintézmény közeléből.

Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen.

Ricinnel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűt alkalmazva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!