Ágnes
-5 °C
2 °C

Fegyvertartás: minden marad a régiben

2013.04.18. 00:55

Nem kapta meg az elfogadásához szükséges, minősített többségű támogatást az amerikai szenátusban az a kétpárti törvénymódosítási javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését. A demokrata többségű szövetségi felsőház 54:46 arányban szavazott a módosítás mellett, amelynek elfogadásához 60 szavazatos támogatásra lett volna szükség.

Az Obama-kormány azután indított kampányt a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében, hogy egy fegyveres 26 embert, köztük 20 gyereket gyilkolt meg a connecticuti Newtown egyik elemi iskolájában. Megfigyelők szerint a fegyvertartás szigorítására vonatkozó jogszabályi indítványok közül egyedül a most megbukott törvénymódosításnak lett volna némi esélye az elfogadásra.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama elnök még szerda este bejelentést teszt a fegyvertartás ügyében. Az elnök elmondta, hogy a kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot, ha azt az amerikaiak sem adják fel. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatná a bűnözők és az elmebetegek kizárását a fegyvertulajdonosok köréből. A kérdésben mindkét oldal komoly lobbitevékenységet folytatott. A szigorítás mellett a newtowni áldozatok hozzátartozói is felemelték szavukat, míg a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) ellenkampányt folytatott.

19 éve változatlan a szabályozás

A szövetségi felsőház múlt csütörtökön, egy nappal azután határozott a fegyvertartási szabályok szigorításának napirendre tűzéséről, hogy két, a fegyvertartást pártoló szenátor, a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey bejelentette: kétpárti egyezség született arról, hogy kiterjesztik a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. A módosítás arra vonatkozott volna, hogy a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését terjesszék ki azokra is, akik interneten vagy fegyvervásárokon vesznek lőfegyvert. A szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverüzletek potenciális ügyfeleivel szemben már a korábbi előírások értelmében is alkalmaztak ilyen szűrőt.

A megfigyelők már a vita elkezdése előtt borítékolták, hogy ezek az ügyek már a felsőházban el fognak bukni, még azelőtt, hogy a republikánus többségű képviselőház elé kerülnének. A kezdeményezések arra irányultak volna, hogy ismét tiltsák be a félautomata fegyverek forgalmazását és korlátozzák a tölténytárak kapacitását. Az amerikai kongresszusban 1994 óta nem fogadtak el a fegyvertartásra vonatkozó, jelentősebb új szabályt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!