Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyvertartás: minden marad a régiben

2013.04.18. 00:55

Nem kapta meg az elfogadásához szükséges, minősített többségű támogatást az amerikai szenátusban az a kétpárti törvénymódosítási javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését. A demokrata többségű szövetségi felsőház 54:46 arányban szavazott a módosítás mellett, amelynek elfogadásához 60 szavazatos támogatásra lett volna szükség.

Az Obama-kormány azután indított kampányt a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében, hogy egy fegyveres 26 embert, köztük 20 gyereket gyilkolt meg a connecticuti Newtown egyik elemi iskolájában. Megfigyelők szerint a fegyvertartás szigorítására vonatkozó jogszabályi indítványok közül egyedül a most megbukott törvénymódosításnak lett volna némi esélye az elfogadásra.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama elnök még szerda este bejelentést teszt a fegyvertartás ügyében. Az elnök elmondta, hogy a kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot, ha azt az amerikaiak sem adják fel. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatná a bűnözők és az elmebetegek kizárását a fegyvertulajdonosok köréből. A kérdésben mindkét oldal komoly lobbitevékenységet folytatott. A szigorítás mellett a newtowni áldozatok hozzátartozói is felemelték szavukat, míg a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) ellenkampányt folytatott.

19 éve változatlan a szabályozás

A szövetségi felsőház múlt csütörtökön, egy nappal azután határozott a fegyvertartási szabályok szigorításának napirendre tűzéséről, hogy két, a fegyvertartást pártoló szenátor, a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey bejelentette: kétpárti egyezség született arról, hogy kiterjesztik a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. A módosítás arra vonatkozott volna, hogy a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését terjesszék ki azokra is, akik interneten vagy fegyvervásárokon vesznek lőfegyvert. A szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverüzletek potenciális ügyfeleivel szemben már a korábbi előírások értelmében is alkalmaztak ilyen szűrőt.

A megfigyelők már a vita elkezdése előtt borítékolták, hogy ezek az ügyek már a felsőházban el fognak bukni, még azelőtt, hogy a republikánus többségű képviselőház elé kerülnének. A kezdeményezések arra irányultak volna, hogy ismét tiltsák be a félautomata fegyverek forgalmazását és korlátozzák a tölténytárak kapacitását. Az amerikai kongresszusban 1994 óta nem fogadtak el a fegyvertartásra vonatkozó, jelentősebb új szabályt.