Valér
-2 °C
0 °C

Hogyan kerülheti el az USA és Dél-Korea Phenjan megrendítő erejű csapását?

2013.04.18. 10:19

Egy sor feltételt szabott csütörtökön az észak-koreai vezetés a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások folytatásához: követeli egyebek közt az ellene hozott ENSZ-szankciók feloldását, a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat azonnali leállítását és az amerikai atomfegyverek kivonását a térségből.

"Nem létezhet egyszerre párbeszéd és háború" - áll a nagyhatalmú nemzetvédelmi bizottság közleményében. A követeléseket a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tette közzé.

"Ha az Egyesült Államok és bábja, Dél-Korea csak egy kicsit is el akarja kerülni hadseregünk és népünk megrendítő erejű csapását (...) s valóban párbeszédet és tárgyalásokat akar, akkor határozott döntést kell hoznia" - olvasható a dokumentumban, amely legelső feltételként említi az ENSZ Biztonsági Tanácsa által "nevetséges indokokkal" hozott szankciós határozatok visszavonását.

Dél-Korea "teljesen érthetetlennek" és "abszurdnak" nevezte a párbeszéd felújításának Észak által szabott feltételeit, s arra sürgette Phenjant, hogy működjön együtt a nemzetközi közösséggel. "Állandóan kérjük Északot, hogy hagyjon fel az ilyen érthetetlen követelésekkel, és hozzon józan döntéseket, amint már számos alkalommal szorgalmaztuk" - mondta Cso Taj Jung külügyi szóvivő az észak-koreai közleményre reagálva.

Amióta Phenjan február 12-én végrehajtotta harmadik atomkísérletét, s az ENSZ emiatt újabb szankciókat léptetett életbe ellene, rohamosan nőtt a feszültség a Koreai-félszigeten. Napokon át egy újabb északi rakétaindítástól való félelem volt az uralkodó érzés, de megfigyelők szerint utóbb már a párbeszéd felújításának feltételei váltak az uralkodó témává a térségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!