Eszter, Eliza
EUR 382,95 Ft
USD 356,77 Ft
14 °C
24 °C

Hatalmas robbanás Texasban

2013.04.18. 07:09 Módosítva: 2013.04.18. 17:00
  • Magyar idő szerint csütörtök hajnali 2:50 perckor felrobbant az amerikai Texas államban egy műtrágyagyár.
  • A halottak számát 5-15-re teszik, a sérültekét százhatvanra.
  • Mérgesgázok is lehetnek a levegőben és egy újabb robbanás sem kizárt.
  • A város egy részét kitelepítették, a hatóságok mérlegelik a város másik felének kiürítését is.
  • Sok ház összedőlt a gyár környékén, a viharos és hideg idő nehezíti a mentést.
  • A robbanás hatalmas volt: az ereje egy 2,1-es erősségű földrengésnek felelt meg.

Tucatnyi halottja és több mint száz sérültje lehet egy texasi műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este történt robbanásnak. Hivatalos források egyelőre pontos számot nem közöltek az áldozatokról. A hatóságok 5-15 közöttire becsülik a halálos áldozatok számát. A robbanásban három vagy négy tűzoltó, két mentős és egy rendőr is meghalt. A gyár közelében fekvő, és a robbanás által súlyosan megrongált idősek otthonában hét ember tűnt el, a többieket kimenekítették. Nem tudni hányan rekedtek az összedőlt házak romjai alatt.

Obama elnök is megszólalt: „Imáink ma West lakosaiért szólnak, emlékezve a tegnapi halálos áldozatokat követelő robbanásra. Egy összetartó közösséget rázott meg a tragédia és kitűnő, keményen dolgozó emberek vesztették életüket.” Az elnök hozzátette, hogy munkatársai folyamatosan figyelik az eseményeket és West segítséget fog kapni.

A detonáció a Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 32 kilométerre északra lévő kisváros, a 2800 lelkes West műtrágyagyárában történt. Először csak kisebb tűz volt az üzemben, amelyet 6-7 tűzoltó próbált eloltani. Ezután következett be a hatalmas robbanás. A detonációt az válthatta ki, hogy a tűz átterjedt az üzemben tárolt vegyi anyagokra. Műtrágyát ammónium-nitrátból is készítenek, amely robbanóanyagok készítésére is használható. A robbanásban elhunyt tűzoltók emlékére létrehozott Facebook-oldalt már több, mint 16 ezren lájkolták.

A detonáció ereje egy 2,1-es erősségű földrengésnek felelt meg. Szemtanúk a robbanást különböző szavakkal írták le. Volt, aki a hatalmas tűzgömböt atomrobbanáshoz hasonlította, más azt mondta "olyan volt, mint egy tornádó, tárgyak szálltak mindenütt a levegőben (...) mintha az egész Föld rázkódna". 80 kilométeres távolságban is érezni lehetett a robbanás által keltett rengéseket.

Robbanás Texasban: hatvan halott is lehet

A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult. „Ilyen pusztítást még sohasem láttam. Úgy néz ki az egész környék a romokkal, mint egy háborús övezet” - mondta Parnell McNamara, McLennan County sheriffje.

A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartanak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz van, felrobban egy még ép tartály. A tartály több, mint 24 tonna vízmentes ammóniát, műtrágyák alapanyagát tartalmazza. A vegyszer az emberi testben található vízzel érintkezve égési sérülést, nagy dózisban halált okozhat. A hatóságok elővigyázatosságból kitelepítették West egy részének lakóit és felkészültek a város teljes kiürítésére is.

A mentést és a kitelepítettek helyzetét nehezíti, hogy a térségben esős, viharos az idő és éjjel 2 fok környékére hűlt a levegő. Az eső ugyanakkor segíthet a tűz megfékezésében. A szél óránként 50 kilométeres sebességet is elért, ami felszíthatja a tüzet és egy esetleges újabb robbanás után szétterítheti a mérgező gázokat.

A Westbe vezető utat lezárták és gázálarcos rendőrök fordítják vissza az autósokat. A lehetséges újabb robbanás miatt a Szövetségi Légyügyi Felügyelet repülési tilalmat rendelt el a térségben és a mentésben résztvevő helikoptereket is arra utasították, hogy csak nagy magasságban közelítsék meg a területet. A westi iskolák egész héten zárva maradnak, írja a CNN.

Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy iskolát és egy idősek otthonát is, ahonnan 133 embert kellett evakuálni. A 2800 lelkes város lakóinak felét ki kellett telepíteni. A robbanás után mentőcsapatok kutatták át a romba dőlt házakat. Helyi beszámolók szerint a romok között több holttestet találtak.

A gyárhoz közeli sportpályán elsősegélyhelyet állítottak fel, jelentette a CNN. A mentőautók és a mentőhelikopterek a wacói Hillcrest baptista kórházba, és még legalább két másik kórházba szállították a sérülteket    .

A wacói baptista kórházban legalább 100 sérültet láttak el főként törésekkel, zúzódásokkal. Sok embert a robbanás ereje miatt szétrepülő törmelék sebesített meg. A kórház egyik vezetője azt mondta: több, mint 30 sérültet egy másik kórházba szállítottak, kilencet egy égési sérülteket ellátó centrumba, két gyereket pedig egy templei kórházba.

„Mindeddig semmi sem utal arra, hogy bűncselekmény történt, de nem zárjuk ki ennek lehetőségét” – mondta William Patrick Swanton, a közeli Waco rendőrségének munkatársa. A nyomozást addig folytatják, amíg biztossá nem válik, hogy üzemi baleset történt.

A hatóságok némi fosztogatást szintén észleltek az éjszaka folyamán. W. Patrick Swanton, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy „azonosítatlan személyeket láttak a gyár környékén”. A felrobbant gyár környékén lévő utcákat lezárták, oda a mentésben résztvevőkön kívül senki sem léphet be. „Később majd bocsánatot kérünk azoktól, akiket kitessékeltünk a területről”, tette hozzá.

A városba annyi mentőegység és önkéntes érkezett, hogy a mentést irányítók arra kérnek mindenkit, hogy több segítséget ne küldjenek. „Ez nem a világ vége. Szívszaggató, amin most keresztül megyünk, de erősek vagyunk. Újjáépítjük a várost” – mondta Tommy Muska polgármester.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla