Nem haltak meg százak az iráni földrengésben

2013.04.19. 09:17
A tragikus keddi földrengés óta két újabb földmozgást is észleltek Iránban, további áldozatokról nincs hír. A keddi rengésben legalább hetvenöten haltak meg. A busheri atomerőmű nem sérült meg.

7,8-as erősségű földrengés rázta meg az iráni-pakisztáni határt kedden. Korábban egy iráni tisztségviselő több száz halottra számított és az elmúlt negyven év legerősebb iráni földrengésének nevezte a katasztrófát. Pénteki hírek szerint negyvenen haltak meg Iránban és harmincöten Pakisztánban, a sérültek száma legalább száznyolcvan. Iráni illetékesek a földrengés napján még úgy gondolták, több száz is lehet a halottak száma.

A földrengés epicentrumától ezer kilométerre, Iszfahánban élő férfi beszámolója szerint az országos médiát nem ez a hír uralja, Iránban gyakoriak a földrengések. A Teheránban élő Hadi szerint viszont ennek az az oka, hogy az iráni kormány blokkolja a híreket, „nem akarják, hogy kiderüljön milyen alacsony színvonalon építkezik az ország”.

Szerdán egy újabb erős, 5,6-es erősségű földrengés rázta meg ugyanazt a tartományt, ahol a keddi katasztrófa történt. Csütörtökön 5,2-es erősségű földmozgást regisztráltak Irán északnyugati területein. A két újabb földrengés áldozatairól egyelőre nincs hír.

Irán területét több törésvonal szeli át, ezért az ország szeizmikusan nagyon aktív. 1990-ben negyvenezren, 2003-ban harmincezren haltak meg földrengésben. A keddihez hasonló erősségű földrengés utoljára 1978-ban volt Iránban, akkor tizenötezren vesztették életüket. A mostani földrengés egy ritkán lakott, sivatagos, hegyvidékes területet érintett, ez az oka az áldozatok viszonylag alacsony számának.

A földmozgásnak nincs magyar áldozata. A földrengés által sújtott Szisztán-Beludzsisztán tartomány szomszédos Pakisztánnal és közel fekszik Afganisztánhoz is. A bizonytalan biztonsági helyzet miatt a magyar Külügyminisztérium évek óta nem javasolja a beutazást a térségbe.

„Mély részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és együtt érzek mindkét állam kormányával” – üzente Ban Ki Mun. Az ENSZ jelezte, hogy szükség esetén segítséget tud nyújtani Iránnak és Pakisztánnak. Ferenc pápa is kifejezte együttérzését: „Közel érzem magam az iráni és pakisztáni emberekhez.” A magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa szerdán indult a térségbe, hogy a helyi partnerszervezettel együttműködve nyújtson segítséget.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség beszámolója szerint a busheri atomerőműben nem okozott károkat a keddi földrengés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport