Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kutyák gyógyítják a bostoni tűlélőket

2013.04.19. 11:04
Speciálisan képzett vigasztaló kutyákkal próbálja elfeledtetni a bostoni merénylet sérültjeivel a történteket a lutheránus egyház jótékonysági szolgálata. A rendkívül cuki kutyusokkal a kórházakban keresik fel az áldozatokat, akik sokszor csak az állatok előtt tudnak sírni.
Terápiás kutyák munka közben
Terápiás kutyák munka közben

„Nagyon megnyugtató a kutya jelenléte... Jó, hogy kicsit nem kell amerényletre és az orvosokra gondolnom. Jó egy békés pillanat. Nem túl sok jutott ki nekem az ilyenekből mostanában” - mondta a Todaynek 15 éves David Yepez, akit lábsérülést szenvedett a robbantásban. Lee Ann Yannit, aki a bostoni futással az első teljes igazi maratonjára készült volna, szintén szintén nagyon feldobták kutyák, és nyugodtan feküdt a sebészek kése alá, hogy megmentsék a sérült lábát.

Ingo Dutzmann tiszteletes szerint a terápiás kutyák – kivétel nélkül golden retrieverek – egészen különleges módon képesek kapcsolatba lépni a sérült túlélőkkel, a kórházi személyzettel, de sokszor az egyszerű járókelőkkel is. „Néha már csak attól feltolulnak a hétfői emlékek az emberekben és könnyekben törnek ki, hogy elsétálunk egy kutyával mellettük” - mesélte Dutzmann, aki a kutyákat fenntartó bostoni luteránus templom egyik vezetője. „A kutya miatt képesek ilyen formában kifejezni az érzéseiket, és elengedni a fájdalmukat” - tette hozzá. A most szolgálatot teljesítő öt golden retriever közül kettő korábban a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés után segített feldolgozni a gyászt a gyerekeknek.

A kutyák nem csak a sérülteknek túllépni a velük történteken, de a kórházak megviselt dolgozóit is felvidítják. A 25 éves Megan Bennett, aki ápolónőnek tanul és éppen a gyakorlatát teljesíti az egyik bostoni kórházban, azt mondta, a kutyák segítenek neki hinni abban, hogy minden jobb lesz. „Sokkal kevésbé stresszelek (mióta idejárnak a kutyák). Egyszerűen imádom a őket, elvonják a figyelmem a valóságról. És a betegek arca is azonnal felvidul, amikor az állatok besétálnak a kórterembe” - lelkendezett a leendő ápolónő.