Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kutyák gyógyítják a bostoni tűlélőket

2013.04.19. 11:04
Speciálisan képzett vigasztaló kutyákkal próbálja elfeledtetni a bostoni merénylet sérültjeivel a történteket a lutheránus egyház jótékonysági szolgálata. A rendkívül cuki kutyusokkal a kórházakban keresik fel az áldozatokat, akik sokszor csak az állatok előtt tudnak sírni.
Terápiás kutyák munka közben
Terápiás kutyák munka közben

„Nagyon megnyugtató a kutya jelenléte... Jó, hogy kicsit nem kell amerényletre és az orvosokra gondolnom. Jó egy békés pillanat. Nem túl sok jutott ki nekem az ilyenekből mostanában” - mondta a Todaynek 15 éves David Yepez, akit lábsérülést szenvedett a robbantásban. Lee Ann Yannit, aki a bostoni futással az első teljes igazi maratonjára készült volna, szintén szintén nagyon feldobták kutyák, és nyugodtan feküdt a sebészek kése alá, hogy megmentsék a sérült lábát.

Ingo Dutzmann tiszteletes szerint a terápiás kutyák – kivétel nélkül golden retrieverek – egészen különleges módon képesek kapcsolatba lépni a sérült túlélőkkel, a kórházi személyzettel, de sokszor az egyszerű járókelőkkel is. „Néha már csak attól feltolulnak a hétfői emlékek az emberekben és könnyekben törnek ki, hogy elsétálunk egy kutyával mellettük” - mesélte Dutzmann, aki a kutyákat fenntartó bostoni luteránus templom egyik vezetője. „A kutya miatt képesek ilyen formában kifejezni az érzéseiket, és elengedni a fájdalmukat” - tette hozzá. A most szolgálatot teljesítő öt golden retriever közül kettő korábban a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés után segített feldolgozni a gyászt a gyerekeknek.

A kutyák nem csak a sérülteknek túllépni a velük történteken, de a kórházak megviselt dolgozóit is felvidítják. A 25 éves Megan Bennett, aki ápolónőnek tanul és éppen a gyakorlatát teljesíti az egyik bostoni kórházban, azt mondta, a kutyák segítenek neki hinni abban, hogy minden jobb lesz. „Sokkal kevésbé stresszelek (mióta idejárnak a kutyák). Egyszerűen imádom a őket, elvonják a figyelmem a valóságról. És a betegek arca is azonnal felvidul, amikor az állatok besétálnak a kórterembe” - lelkendezett a leendő ápolónő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!