Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmenekültek az elrabolt francia túszok

2013.04.19. 13:27
Kiszabadult a két hónapja Kamerun északi részén elrabolt hétfős francia család valamennyi tagja. A Boko Haram iszlamista csoport Nigériában tartotta fogva a négy gyermekes családot, erősítette meg a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota közleménye szerint valamennyi túsz jól van, Laurent Fabius külügyminiszter pedig "azonnal a helyszínre utazott". A fogvatartottak szabadon engedését Paul Biya kameruni elnök jelentette be Yaoundéban.

A francia családot – vagyis egy házaspárt, négy 5 és 12 év között gyermekeiket, valamint a férj fivérét – fegyveresek rabolták el Kamerun északi részén február 19-én. A kirándulók a Waza természetvédelmi parkból tartottak vissza, amikor támadóik lecsaptak rájuk, és áttoloncolták őket a közeli nigériai határon.

A család 2011-ben telepedett le Yaoundéban, ahol a családfő, Tanguy Moulin-Fournier a GDF Suez energiaszolgáltató kiküldöttjeként dolgozott. Testvére, a Spanyolországban élő Cyril Moulin-Fournier épp szabadságát töltötte rokonainál, amikor elrabolták őket.

Francois Hollande elnök "köszönetet mond a kameruni és a nigériai hatóságoknak, különösen Biya elnöknek, akik Franciaországgal szorosan együttműködve dolgoztak ezen a szerencsés megoldáson" – áll az elnöki közleményben.

A külügyminiszter szerint a túszokat péntekre virradóra engedték szabadon foglyul ejtőik a Nigéria és Kamerun közti határzónában. "Jól vannak. Egészségügyi vizsgálatokon fognak átesni, mert nagyon nehéz körülmények között éltek az elmúlt két hónapban" – mondta Fabius.

A túszejtést a Boko Haram nevű nigériai, iszlamista csoport vállalta magára, amely a Youtube-on közzétett videóin Kamerunban és Nigériában bebörtönzött iszlamisták szabadon bocsátását követelte a túszok elengedéséért cserébe. A francia vezetés ezt nyilvánosan elutasította.

Az elnöki hivatal egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a Száhel-övezetben további nyolc honfitársukat tartják fogva. Francois Hollande elnök, a közlemény szerint, támogatásáról biztosította a hozzátartozókat, valamint megerősítette, hogy eltökélten dolgozik kiszabadításukon.

Az államvezetés a közelmúltban cáfolta, hogy váltságdíjat fizetne a túszokért.