Aliz
6 °C
14 °C

Repülőteret neveztek el Chávezről

2013.04.19. 07:50

A néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez nevét viseli csütörtöktől egy repülőtér Haitin – közölte a karibi ország miniszterelnökének szóvivője. A Haiti északi partvidékén fekvő Cap-Haitien nemzetközi repülőterét nevezték el a márciusban rákban elhunyt venezuelai elnökről.

A légikikötő 5,3 kilométeres kifutópályáját venezuelai kölcsönből aszfaltozták újra tavaly októberben. A felújítással még éppen időben végeztek, a város jórészt amerikai kormányzati segítséggel kialakított ipari parkjának átadása előtt. Az Egyesült Államok és Venezuela Haiti két legjelentősebb támogatója. A dél-amerikai ország 222 millió dollárral segítette Haitit a 2010-es pusztító földrengés után.

Haiti több millió dollár támogatást kapott a PetroCaribe venezuelai olajtársaságtól is egy 2005-ös megállapodás alapján; a pénzt üzemanyag beszerzésére, erőművek felújítására és a legszegényebbeket segítő szociális programokra fordították.

Haiti elnöke és miniszterelnöke is részt vett Venezuelában Hugo Chávez temetésén. A zenészből lett elnök, Michel Martelly csütörtökön ismét Caracasba utazott, hogy jelen legyen az új államfő, Nicolás Maduro beiktatásán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?