Olivér
4 °C
8 °C

Romano Prodi lett az olasz baloldal államfőjelöltje

2013.04.19. 12:08

Olaszország korábbi miniszterelnökét, az Európai Bizottság egykori elnökét, Romano Prodit jelölte az államfői pozícióra a balközép Demokrata Párt, a PD. A párt frakciója egyhangú vélemény alapján választotta meg az akadémiai karrierje miatt Professzorként becézett politikust.

A döntést a csütörtöki sikertelen államfőválasztás tette indokolttá, mivel Franco Marini, a bal- és jobbközép közös jelöltje nem kapta meg a kétharmados többséget. Az államfőválasztás első fordulójában Marini 521 szavazatot szerzett az érvényességhez szükséges 671 helyett. Stefano Rodota, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) indulója 240 szavazattal a második helyen végzett.

Csütörtökön még egy eredménytelen fordulót tartottak a római parlamentben, amelyen – az első forduló eredményeihez hasonlóan – egyik jelölt támogatottsága sem érte el a kétharmados többséget. A Demokrata Párt és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) képviselői üres szavazócédulákkal tették érvénytelenné a választást.

Prodit várhatóan péntek délután, az államfőválasztás negyedik fordulójában terjeszti elő jelöltnek a PD. Ebben a körben már nem szükséges a kétharmados többség elérése, az eredményességhez elegendő csupán a voksok ötven százalékának és egy további szavazatnak a megszerzése (504 voks).

Míg a balközép szimpatizánsok Marini jelölése ellen tüntettek a római parlament előtt, Prodi támogatását a jobbközép vezére, Silvio Berlusconi máris elutasította.

Politikai elemzők szerint az államfőválasztás akár szombatig is elhúzódhat, és akármilyen eredménnyel is zárul, jelenleg a Demokrata Párt jövője forog kockán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?