Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 lövés dördült el tíz perc alatt

2013.04.20. 21:46 Módosítva: 2013-04-20 22:00:36

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a bostoni kettős robbantás gyanúsítottjai egyedül cselekedtek - jelentette ki a CNN-nek szombaton Edward Deveau, Watertown rendőrfőnöke. Watertown Boston egyik elővárosa, ahol péntek este a hatóságok őrizetbe vették a súlyosan sebesült 19 éves Dzsohar Carnajevet, a két feltételezett elkövető egyikét. Bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe. "Annak alapján, amit most tudok, ezek ketten együtt, de egyedül cselekedtek" - nyilatkozott Deveau, aki szerint valóban a tetteseket fogták el.

A rendőrtiszt a testvérpár fegyvereiről elmondta, hogy legalább hat pokolgép, kézifegyverek, valamint két házilag fabrikált kézigránát volt náluk, amikor péntekre virradóan összecsaptak a rendőrökkel. A pokolgépek közül három robbant fel, s különösen nagy detonációt okozott egy kuktafazék, hasonló azokhoz, amelyeket a maratoni futóversenyen elkövetett merényletben is használtak. A tűzpárbajban 5-10 perc alatt több mint 200 lövés dördült el - mondta el Deveau.

A CNN összefoglalója szerint a tűzpárbajban elfogyott az idősebb Carnajev lőszere, a rendőrök pedig megbilincselték a súlyosan megsérült férfit. Ekkor öccse egy SUV-val feléjük hajtott, a rendőrök szétugrottak, Dzsohar pedig áthatjtott bátyján, aki később, már a kórházban belehalt sérüléseibe. A rendőrfőnök elmondása szerint Dzsohar a rendőrök lövéseitől ekkor sérülhetett meg. A férfi elhajtott a helyszínről, de két-három utcával távolabb kiugrott az autóból és eltűnt a sötét utcákon. Az ezt követő eseményekről szóló részletes beszámolónkat itt olvashatja.

A CNN egy másik beszámolója szerint a súlyos állapotban kórházba szállított Dzsohart függetlenül a kórházi ápolás tényétől szövetségi terrorizmussal és gyilkossággal gyanúsíthatják meg az amerikai Igazságügyi Minisztérium közlése szerint. A robbantót jelenleg a Beth Israel Deaconess Medical Centerben ápolják és őrzik.

Hibázott a médiamogul

Az ügy egyik mellékszála, hogy a brit bulvárlapjai által alkalmazott törvénytelen eszközök miatt magát kínos helyzetbe manőverező Rupert Murdoch sajtómágnás az Egyesült Államokban is bírálatok kereszttüzébe került, mert a tulajdonában lévő New York Post csütörtökön két olyan férfi fotóját közölte a címlapján feltételezett gyanúsítottként, akiknek nem volt közük a robbantáshoz.

Murdoch azzal védekezett, hogy ő csak azokat a fotókat publikáltatta, amelyeket az FBI is köröztetett, és amikor közzétették a hivatalos gyanúsítottakról készült felvételeket, visszavonatta a képeket. Bírálói felhívták a figyelmet arra, hogy az utcára került újságban kinyomtatott képeket visszavonatni lehetetlen.