Ábrahám
17 °C
29 °C

200 lövés dördült el tíz perc alatt

2013.04.20. 21:46 Módosítva: 2013-04-20 22:00:36

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a bostoni kettős robbantás gyanúsítottjai egyedül cselekedtek - jelentette ki a CNN-nek szombaton Edward Deveau, Watertown rendőrfőnöke. Watertown Boston egyik elővárosa, ahol péntek este a hatóságok őrizetbe vették a súlyosan sebesült 19 éves Dzsohar Carnajevet, a két feltételezett elkövető egyikét. Bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe. "Annak alapján, amit most tudok, ezek ketten együtt, de egyedül cselekedtek" - nyilatkozott Deveau, aki szerint valóban a tetteseket fogták el.

A rendőrtiszt a testvérpár fegyvereiről elmondta, hogy legalább hat pokolgép, kézifegyverek, valamint két házilag fabrikált kézigránát volt náluk, amikor péntekre virradóan összecsaptak a rendőrökkel. A pokolgépek közül három robbant fel, s különösen nagy detonációt okozott egy kuktafazék, hasonló azokhoz, amelyeket a maratoni futóversenyen elkövetett merényletben is használtak. A tűzpárbajban 5-10 perc alatt több mint 200 lövés dördült el - mondta el Deveau.

A CNN összefoglalója szerint a tűzpárbajban elfogyott az idősebb Carnajev lőszere, a rendőrök pedig megbilincselték a súlyosan megsérült férfit. Ekkor öccse egy SUV-val feléjük hajtott, a rendőrök szétugrottak, Dzsohar pedig áthatjtott bátyján, aki később, már a kórházban belehalt sérüléseibe. A rendőrfőnök elmondása szerint Dzsohar a rendőrök lövéseitől ekkor sérülhetett meg. A férfi elhajtott a helyszínről, de két-három utcával távolabb kiugrott az autóból és eltűnt a sötét utcákon. Az ezt követő eseményekről szóló részletes beszámolónkat itt olvashatja.

A CNN egy másik beszámolója szerint a súlyos állapotban kórházba szállított Dzsohart függetlenül a kórházi ápolás tényétől szövetségi terrorizmussal és gyilkossággal gyanúsíthatják meg az amerikai Igazságügyi Minisztérium közlése szerint. A robbantót jelenleg a Beth Israel Deaconess Medical Centerben ápolják és őrzik.

Hibázott a médiamogul

Az ügy egyik mellékszála, hogy a brit bulvárlapjai által alkalmazott törvénytelen eszközök miatt magát kínos helyzetbe manőverező Rupert Murdoch sajtómágnás az Egyesült Államokban is bírálatok kereszttüzébe került, mert a tulajdonában lévő New York Post csütörtökön két olyan férfi fotóját közölte a címlapján feltételezett gyanúsítottként, akiknek nem volt közük a robbantáshoz.

Murdoch azzal védekezett, hogy ő csak azokat a fotókat publikáltatta, amelyeket az FBI is köröztetett, és amikor közzétették a hivatalos gyanúsítottakról készült felvételeket, visszavonatta a képeket. Bírálói felhívták a figyelmet arra, hogy az utcára került újságban kinyomtatott képeket visszavonatni lehetetlen.